VAŠ DOM IZ BAJKE – OD PODA DO PLAFONA: Saveti dizajnera za sve koji kreću u SREĐIVANJE STANA “OD NULE”

Ako je uređenje doma vaša novogodišnja želja, evo od čega treba da krenete.

dnevna soba
Pixabay.com

Kada poželimo da preuredimo dom ili da od nule dekorišemo novi prostor, neretko se rasplinemo na mnogo strana i na kraju ništa ne uradimo. Dekorisanje novog doma ili preuređenje starog je maraton, ne sprint, poručuju dizajneri.

U toj trci treba razmišljati o raznim stvarima, od podova, preko stolova, osvetljenja, jastuka, fotografija, umetničkih dela, nameštaja za odlaganje. Ako je uređenje doma vaša novogodišnja želja, evo od čega treba da krenete.

Izaberite stil – Pre nego što počnete da kupujete pojedinačne komade, prvo izaberite stil. Savremeni je dobar izbor kad su u pitanju mali prostori. Ima dosta sličnosti sa minimalizmom jer je akcenat na malom broju kvalitetnih komada nameštaja.

Podrazumeva jasne linije, metal i staklo umesto drveta, a kad je reč o bojama, u fokusu su bela, crna i siva. Prelazni tip podrazumeva spoj tradicionalnog i modernog i uklapa se u gotovo sve prostore, dajući toplinu modernim prostorima i svežinu starim. Određuju ga tamno drvo, kamen, tonovi crne i maslinastozelene. Nameštaj ima ornamente i oblije linije nego moderni.

Soba po soba – Ako poželite sve da uradite odjednom, na dobrom ste putu da izgubite kompas. Gledajte koja soba vam je najvažnija i u kojoj provodite najviše vremena i od nje krenite. I ne mora sve da bude u istom stilu, ističu dekorateri.

U redu je ako želite modernu dnevnu sobu, a spavaću sa tradicionalnim elementima. Jedino vodite računa da postoji nešto što povezuje sve prostorije – to može da bude boja ili detalji.

Prvo najveći komad – Kad izaberete prostoriju, prvo krenite od najvećeg komada. Ako je u pitanju spavaća soba, to je krevet, ako je dnevna soba – ugaona garnitura, u trpezariji to je sto. Najveći komad obično je i najvažniji i najskuplji.

Kvalitet je važan kad je u pitanju ovaj komad, pa tu ne štedite. Ali prvo izmerite prostoriju i na osnovu tih dimenzija vidite kako će se svaki pojedinačni deo nameštaja uklopiti u prostor što je posebno važno kada imate mali stan.

Boja – Jedan od najjeftinijih i najlakših načina da transformišete prostor je da ga obojite. Slobodno eksperimentišite i budite hrabri. Čak će i neutralne krem nijanse i tonovi sive napraviti više uticaja nego obična bela. Ako vam se ne dopada, uvek možete da ih prefarbate.

Dekorateri savetuju da jedan zid svesno ofarbate u boju koja je za vaš ukus previše jaka. Tako ćete dobiti centralnu tačku, a kasnije možete nabaviti detalje u istom tonu, na primer jastuke, zavese…