Vaš dom vas čini depresivnim? Vreme je za PROMENE, a dovoljno je da pratite OVE SAVETE

Soba
Freedigitalphotos.net/photostock

Nered, sitnice kojih je davno trebalo da se rešite, sve to ume da "guši" energiju vašeg doma i čini da ste nervozniji dok u njemu boravite. Znate kako kažu "haos u kući, haos u glavi". Da se ne biste tako osećali, pripremite se za čišćenje i vredno zavrnite rukave. Ovo su smernice kako to najbolje da uradite.

 

Dom je mesto gde se svako od nas opušta i odmara. Hronični nered uzrokuje povećan umor, osećaj statičnosti i nesposobnosti rešavanja problema vezanih uz sačuvane uspomene. Da bi mozak pravilno funkcionisao potrebni su mu tišina, prostor, praznina i red.

Deca menjaju sve iz korena

Dolaskom bebe često kuća postane skladište stvari, igračaka i ostalih stvari koje su potrebne tokom dečijeg odrastanja.

Psiholog Suzan Barel kaže da stalno spremanje za decom roditelje posebno iscrpljuje. Najuspešnije ćete izaći na kraj s ovim problemom ako decu naučite da spremaju za sobom i da igračke drže u dečijoj sobi. Sve što prerastu ili ne koriste ne čuvajte – poklonite.

Pokloni

Pokloni koji vam se ne uklapaju u vaš lični ambijent ne treba da stoje bilo gde u vašem domu. To ne znači da staru bakinu vazu treba da bacite, ali sve takve stvari lepo složite u kutije i čuvajte na nekom mestu – u špajizu, garaži, vikendici.

Osvežite zidove

Crvena i narandžasta boja zidova imaju stimulativno dejstvo, zelena i plava opuštaju, a bež ili sive nijanse su neutralne. Izaberite nijansu koja bi vas učinila srećnim.

Minimalizam je spas

Reorganizujte svoj stan u minimalističkom stilu. Vrlo lako ćete ga održavati u redu, a stvorićete prijatnu i umirujuću atmosferu koja neće izazivati stres. Neka vaš izbor budu zemljani tonovi, koji takođe imaju opuštajuće dejstvo.