Vaša beba je napunila 3 meseca? To je VEOMA VAŽAN PERIOD, evo na šta da OBRATITE PAŽNJU

Vaša beba je nikad veća. Sada već imate prilike da vidite početke igranja, kompleksnije neverbalne komunikacije i, ako imate sreće, celu prospavanu noć.

Beba
Foter/makelessnoise / photo on flickr

Vreme koje je potrebno da beba od tri meseca provede spavajući je od 14 do 16 sati u toku 24 časa.

Sve bebe su različite, pa će tako imati i drugačiju rutinu spavanja. Dobra vest je što vi možete uticati na njenu rutinu. Zapravo, ovaj period je idealan za početak uvođenja rutine spavanja.

Rutina spavanja je veoma važna, kako vaša beba ne bi zamenila dan za noć i kako bi odmalena razvijala zdrave životne navike.

Beba je sasvim prirodno umornija kako se dan primiče kraju. Ustalite rutinu pripreme za spavanje u isto vreme – npr. 7 ili 7:30h. Svake večeri u to vreme, pri pripremi bebe za počinak ponavljajte uvek isti niz radnji koje prethode noćnom spavanju. Vremenom će beba to naučiti i usvojiti, pa će tako znati kada je vreme za spavanje.

Pred spavanje možete primenjivati sledeće umirujuće radnje: kupanje ili zapiranje bebe, nežna masaža, oblačenje u pidžamicu, dojenje uz pevanje uvek iste uspavanke (koju ne treba da pevate pri dojenju tokom dana).

Beba je u ovom uzrastu mnogo više aktivna nego ranije, pa će imati veći period u toku svetlog dela dana u kome je budna.

Kako se hrani beba u trećem mesecu

Što se tiče hrane, jedina hrana u ovom uzrastu je i dalje mleko, odnosno majčino mleko ili adaptirana formula.

Beba će najverovatnije jesti oko šest puta dnevno, a količina mleka koja joj je potrebna po obroku je oko 170-180ml.

Na redovnim kontrolama pedijatar će merenjem pratiti napredovanje bebe. Vi svakodnevno nastavite da kontrolišete da li beba unosi dovoljno hrane tako što ćete proveravati da li su bebi mokre pelene.

Ukoliko se beba adekvatne hrani, pelena je mokra nekoliko puta u toku dana, a ne bi trebalo da izostane ni kaka bar jednom dnevno. Ipak, nije neobično ni da beba nema stolicu baš svakog dana. Naime, majčino mleko je do te mere svarljivo, da ponekad prosto ne ostane ništa nakon što se preradi u digestivnom traktu.

Vakcine

Kada beba napuni 3 i po meseca vreme je za sledeće vakcine: druga doza kombinovane petovalentne vakcine, i druga  doza vakcine protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije.

Reakcija na vakcine može da se javi u vidu blažih simptoma – povišena temperatura i otok i crvenilo na mestu uboda.

Kako beba vidi, čuje, oseća…

Kako beba raste njena čula su izoštrenija, a naročito čulo vida i čulo sluha.

Beba će i dalje radije gledati nešto što joj je blizu, ali znajte da ona sada može da vidi celu prostoriju, odnosno i nešto što se nalazi na drugom kraju sobe.

Do kraja trećeg meseca bebine oči često “šetaju”, pa izgleda kao da je beba “razroka”. U ovom periodu se paralelan položaj očiju stabilizuje.

Šarene igračke i zvečke mogu stimulisati dalji razvoj vida.

Što se tiče sluha, dajte bebi da se igra igračkama različitih tekstura koje proizvode različite zvuke – šuškanje, piskanje…

Kako beba komunicira u 3. mesecu

Pored neverbalne komunikacija koja sada prelazi na novi, viši nivo, beba će početi i da proizvodi zvuke, nalik brbljanju. Možda će pokušati i da imitira zvuke koje čuje. Na taj način beba polako počinje da usvaja govor.