Sledeći put kad se dohvatite usisivača, setite se ovih saveta.

 

Usisavanje nije velika nauka, ali svi mi dok usisavamo činimo neke propustezbog kojih nam dom nije maksimalno dobro usisan. Saznajte kojih to 5 velikih grešaka radimo pa ih izbegnite kako bi vaši podovi i nameštaj bili besprekorno usisani!

1. Čekamo da se kesa usisavača potpuno napuni

Neki usisavači imaju indikator koji pokazuje koliko je kesa puna, ali najbolje je da sami proverite stanje i zamenite je kada je tri četvrtine puna. Na taj način usisavač će uvek jako vući. Ako koristite usisavač bez kese, ne zaboravite da očistite delove na kojima se skuplja prljavština.

2. Usisavamo s prljavim filterom

Usisavanjem nećete ukloniti alergene ako je filter pun prljavštine. Filter nije potrebno menjati često koliko i kesu, ali ako izgleda istrošeno ili je jako prljav ili pokidan, vreme je da ga zamenite.

3. Ne koristimo priključke za usisavač

Sa gotovo svakim usisavačem dolaze i pomoćni priključci koji olakšavaju usisavanje nameštaja, lampi, svetiljki, teže dostupnih mesta… Nemojte da vam ti vredni pomagači samo stoje neiskorišćeni i skupljaju prašinu već ih maksimalno iskoristite.

4. Vraćamo žicu električnog kabla u usisavač bez da je usmeravamo

Mnogi od nas nakon usisavanja samo stisnu dugme na usisavaču i puste da se kabl sam vrati na svoje mesto. Međutim, to je pogrešno jer žica može da zastane, zapetlja se i tako zapne pa da ne možete ni da je vratite u usisivač ni da je izvučete. Uvek držite kabl u ruci i tako ga usmeravajte da se pravilno vrati na svoje mesto.

5. Ne čistimo četke usisavača od nakupljenih dlaka

Nakupljene dlake, vlakna i slični otpaci koji su skupe na četkama mogu uništiti motor usisavača. Zato svaki put nakon usisavanja uklonite smeće koje je zapelo na četkama.