Ako pogledate svoje lice, iste sekunde moći ćete da odredite kakva hrana ne prija vašem telu i organizmu, te koje su namirnice vaši prikriveni “neprijatelji”. Intolerancija i blaga alergija na određenu hranu najčešće su glavni krivci za pojedine kožne probleme na našem licu.

 

Jedna od najcenjenih doktora na svetu u oblasti naturopatije Nigma Talib napravila je podelu na četiri tipa lica u zavisnosti od toga koja im hrana šteti i kakve posledice ima po kožu njihovog lica i opšte zdravlje.

U pitanju su vinsko, šećerno, mlečno i glutensko lice, s tim što doktorka Talib ističe da se većini ljudi na licu manifestuje kombinacija dva tipa lica.

– Namirnice na koje je organizam osetljiv mogu da naprave štetu ako ih jedemo u prevelikim količinama. Znaci kojima se to manifestuje na koži vrlo su očigledni. Naše celokupno zdravlje, pa i izgled kože, povezano je sa zdravljem crevne mikroflore, hranom koju konzumiramo, stanjem pankreasa i enzimima koji su zaduženi za razgradnju hrane – istakla je ova kanadska lekarka.

1. Vinsko lice karakterišu masni sjaj između obrva, izražene bore i krugovi oko očiju, suva koža na obrazima, proširene pore i crvenkasta nijans akože.

Ovakav tip kože ukazuje da vam alkohol jednostavno nimalo ne prija – na vas utiče tako što vam telo gubi vodu i dehidrira, jetra je preopterećana, a probava “Uzburkan”.

Ako želite da se rešite simptoma preporuka je da pauzirate od vina najmanje tri nedelje. Nakon toga neophodno je da se 80 odsto vremna suzdržavate od alkoholnih napitaka.

2. Glutensko lice karakteriše natečenost, crveni obrazi, bubuljice na bradi… Pretpostavlja se da je oko 15 odsto populacije osetljivo na gluten, a ukoliko ste u ovoj grupi imate problema sa različitim upalnim procesima u organizmu.

Za vašu kožu to znači da ćete imati pojačanu pigmentaciju, različite mrlje na koži i neujednačen ton.

3. Mlečno lice karakterišu natečeni kapci, ali i čitavo područje oko očiju, te tamni krugovi ispod njih. Prisutni su nereteko i sitne bubuljice pi celom licu i bledi obrazi.

Najverovatnije ćete imati problema sa hrapavom i “sivkastom” kožom i delovaćete hronično umorno. Preporuka je da konzumirate mleko i mlečne proizvode u što manjoj meri.

4. Šećerno lice karakterišu linije i bore na čelu, masni sjaj, ispijen izgled, bled ten, cistične akne i tanka koža.

Konzumacija velike količine šećera ne samo što šteti vašoj energiji i dobroj liniji, već je i “razorno” za ten. Preporučeni dnevni unos je do 30 grama dnevno.loading...