Koliko puta ste otvorili flašu, popili samo čašu ili dve? Šta ste nakon toga uradili sa vašim omiljenim napitkom?

 

Ako ste tek otvorili flašu vina i popili samo čašu ili dve, stavite na njega čep, ukus će ostati dobar još neko vreme. Koliko tačno, zavisi od same vrste vina.

Crno vino može da bude otvoreno tri do pet dana na mračnom mestu, belo vino može da traje od tri do sedam dana, ali ga držite u frižideru. Penušava vina se brže kvare, a vino u kartonu najduže traje. Vazduh koji ulazi u otvorenu flašu kvari ukus, pa bi trebalo da ga popijete što pre, ukoliko ne pijete posebna francuska i italijanska vina.

Osim toga, neotvorenu flašu vina nikako ne bi trebalo držati u frižideru, bolje je da stoji na sobnoj temperaturi, na suvom mestu. Hrana u frižideru se brzo isušuje, a to se dešava i sa vinom, jer kroz čep od plute može da se isuši, zbog čega gubi ukus. 

Desertna vina poput porta mogu da traju i do mesec dana, a šampanjac je praktično već dan nakon otvaranja neuptrebljiv. Desertna vina koja sadrže brendi mogu da se koriste i do mesec dana, a jača crvena vina morate držati što dalje od sunca. 

Što se tiče laganih belih i ružičastih vina, ako ih držite u frižideru, moći ćete da ih pijete i nedelju dana, ali ne zaboravite da flaša mora biti čvrsto zatvorena. 

Neka italijanska i francuska vina su zapravo najbolja nekoliko dana nakon otvaranja, ali samo ako ih držite u frižideru. Što je vino slađe, duže može da stoji, ali ga morate skloniti sa svetlosti.