VAŽNO JE PRONAĆI UZROK: Uklonite smrad iz cipela uz pomoć ovih saveta

Postoji nekoliko prilično jednostavnih metoda uklanjanja neprijatnog mirisa iz obuće.

printscreen/youtube/Howcast

1. Soda bikarbona

Soba bikarbona apsorbuje i vlagu i mirise. Stoga, uveče stavite po jednu kašiku sode bikarbone u svaku cipelu i ostavite da deluje preko noći. Ujutru istresite sodu bikarbonu iz obuće i videćete da nema traga neprijatnim mirisima.

2. Puder za bebe

Koristan je isto kao i soda bikarbona. Ima dve primene: stavi se malo pudera u svaku cipelu i ostavi preko noći ili se puder stavi direktno na stopala i spreči i upije znojenje.

3. Sprečite razvoj bakterija

Cipele ostavite na balkonu, a u svaku cipelu stavite po grančicu lavande ili grančicu žalfije. Ove dve biljke će ubiti sve bakterije koje se nalaze u obući, a neprijatni mirisi će nestati.

4. Kore od citrusa

Nikad  ne bacajte kore od pomorandže, limuna ili mandarine. Ove kore ostavite preko noći u obući i ujutru nećete osećati smrad iz cipela.

5. Eterično ulje čajevca

Ovo eterično ulje možete nabaviti u apotekama i najdelotvornije je protiv uklanjanja neprijatnog mirisa iz obuće.  Ovo ulje služi i kao dezodorans za obuću. Sve što treba da uradite je da kapnete nekoliko kapi ovog ulja na đonove cipela dva puta ne deljno. Čajevac će ukloniti bakterije i neprijatne mirise.

Napomena:

Uzrok smrada obuće je prvo na šta treba da obratite pažnju. Neke cipele upijaju više znoja pa jače smrde, dok druge manje. Stoga je bitno da cipelama menjate uloške češće i tako sprečite razvoj bakterija i neprijatne mirise.

Kako održati pravilnu higijenu noga?

Čim dođete kući izujte se i operite noge i promenite čarape. Nosite uvek pamučne čarape. Cipele odložite na balkon ili ispred vrata. Svakodnevno uložak operite sa sunđerom i malo deterdženta za veš. Koristite neki od gore pomenutih metoda.

Ako vam se noge mnogo znoje koristite puder za bebe koji će sprečiti preterano znojenje nogu.