VAŽNO za sve koji kreću na odmor: Evo BEZ ČEGA ne možete da pređete GRČKU GRANICU

Ako uprkos koronavirusu odlučite da na odmor odete van zemlje moraćete da poštujete i nova pravila putovanja koja neće biti ista za svaku zemlju i koja od danas počinju da se primenjuju. Vladimir Vlaho iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) kaže za RTS da je za put u Grčku potreban popunjen kju-ar obrazac i unapred rezervisan smeštaj.

Grčka More
Pixabay.com

Vladimir Vlaho je gostujući u Jutarnjem programu reako da je kju-ar obrazac uvela grčka Vlada da bi se ubrzao proces prelaska granice da bi oni dobili preciznu evidenciju u elektronskoj bazi podataka ako se nekome nešto dogodi, odnosno ako bude pozitivan na nasumičnom testiranju koje se može dogoditi na granici.

“Osnovni podaci su bitni. Bitno je uneti ime i prezime, destinaciju na koju putujete, naziv hotela. Ne može se putovati ako nemate krajnje odredište poznato, morate unapred imati rezervisan smeštaj”, kazao je Vlaho.

Mora se, dodaje, odabrati način na koji se ulazi u zemlju, drumskim putem, brodom ili avionom.

“Ako putnici putuju preko agencije olakšaće im se tako što će im agencija pomagati i pribaviti tačnu adresu i poštanski broj koji treba da unesu u aplikaciju. Nakon unošenja podataka stiže imejl u kome vas obaveštavaju da li ste ispravno popunili i u roku od nekoliko sati stiže taj kod koji morate imati odštampan ili u svom telefonu”, naveo je Vlaho.

Formular dostupan i na sajtu Jute i agencija

Obrazac, navodi, treba da se popuni 48 sati pre ulaska u Grčku.

“Mi nemamo iskustvo da li postoje problemi ako se to uradi kasnije. U slučaju da morate neplanirano da otputujete u krajnjoj liniji se može taj postupak obaviti na granici, ali se ne preporučuje jer puno vremena oduzima vama kao putniku. Postoje i dalje formulari na granici koji mogu da se popune”, istakao je Vlaho.

Taj formular je objavljen na sajtu Ministarstva turizma Grčke, ali je dostupan i na sajtu Jute.

“Sve naše članice, turističke agencije već imaju publikovan taj link na svojim prezentacijama. Svako ko putuju preko agencije može otići na sajt svoje agencije, kliknuti na link i popuniti aplikaciju. Popunjavanje traje zaista minut ili dva maksimum”, izjavio je Vlaho.

Vremensko ograničenje obrasca, kaže, ne važi.

“Svako ko je osmislio sistem pretpostavio je da ćete popunjavati tri ili četiri dana pre putovanja”, rekao je Vlaho.

Sve u jednoj bazi podataka

Agencije će, navodi, ako se radi o organizovanom autobuskom prevozi i treba popuniti podatke za celu grupu, to će raditi agencije u najvećem broju slučajeva.

“Ako putujete svojim kolima preporučuje se da to popunite sami. Zaista je vrlo jednostavno. Jedina eventualna prepreka je jezička barijera, jer je obrazac na engleskom jeziku. Morate imati računar i znati engleski jezik”, dodaje Vlaho.

Najbitnije je, kaže, to što obrazac skraćuje vreme čekanja na granicama i ako je neko pozitivan veoma brzo se reaguje jer je sve u jednoj bazi podataka.

Od danas startuju i čarter letovi.

“Na aerodromima je slična procedura kao i na prelascima u drumskom saobraćaju. U slučaju da neko proceni na aerodromu da je potrebno testiranje biće testiran. Mi imamo informaciju da niko od naših turista u poslednja tri ili četiri dana nije testiran. Ne očekujemo ni neka specijalna testiranja ni danas”, dodaje Vlaho.

Navodi da je još jedna osiguravajuća kuća uvela pokriće u slučaju da se neko razboli.loading...