VEĆ PLANIRATE LETOVANJE?! Evo šta sve treba da znate ako želite da vaša nova DESTINACIJA BUDE TURSKA

Postoji mnogo razloga zašto je Turska zaista nestvarna turistička destinacija. Onaj ko je jednom bio, zna da će se vratiti ponovo i zna zašto mu je teško da je uopšte napusti.

pixabay.com

Turska je specifična zbog divnog spoja kulture, istorije, zbog ljudi, zbog tradicije, zbog prirode i mora.

Specifičan položaj Turske

Turska
pixabay.com

Turska ima specifičan geografski položaj koji joj je omogućio da bude toliko specifična i da zapravo bude spoj na izgled nespojivih stvari. Opšte je poznato da se Turska nalazi između dva kontinetna – Evrope i Azije.

Kroz istoriju su na ovim prostorima živeli, ratovali i prolazili različiti narodi. To je dovelo do toga da danas Turska predstavlja spoj različitih kultura, običaja, istorije, nasleđa. Ovde se prepliću uticaji istoka i zapada, i sve što dolazi i sa jedne i sa druge strane ovde se može videti i osetiti.

Savršena letovališta

Ako niste, onda svakako jednom morate letovati u Turskoj. Da li ćete se malo više zainteresovati ukoliko vam kažemo da Turska izlazi na 4 mora i to na Crno, Mramorno, Sredozemno i Egejsko.

Plaže su predivne, a posebna je čar što su turistička mesta prilično luksuzna, odnosno luksuzno izgledaju iako ne morate mnogo novca da potrošite ukoliko letujete u Turskoj. Najpoznatija mesta su svakako Kušadasi, Marmaris i Bodrum, ali i druga (ništa manje lepa) polako privlače ljude sa naših prostora.

Nestvarni predeli – Kapadokija

Mnogo je nestvarnih mesta u Turskoj, a jedno od takvih je Kapadokija. Kada čuju Kapadokija svi verovatno odmah zamisle nebo prekriveno velikim balonima, iznad neverovatnih reljefa, koje je priroda stvarala godinama. Ali, Kapadokija je mnogo više od toga. Naravno da će taj prizor posebno da vas oduševi uživo, ali verovatno ne možete ni da zamislite šta vas sve očekuje kada zađete u ove predele.

Ono što ćete prvo primetiti kada otputujete u Kapadokiju jesu upravo ti nepravilni oblici, glatke stene, koje imaju šupljine, a u nekim od tih šupljina se kriju i male crkve. Dolina ljubavi, odnosno Paša Ba je dolina koju čine u narodu poznati “dimnjaci”, a to su visoke stene u obliku dimnjaka.

U ovoj dolini sve je tiho i samo se mogu čuti zvuci prirode i životinja. Pećine i grad ispod zemlje takođe čine Kapadokiju. Poseban je doživljaj posetiti Kajmakli, tačnije grad ispod zemlje, jer su hodnici uski i niski, a i prilično je mračnno, što znači da je ovo jedna prava avantura.

Prizvuk davnih vremena – palate i džamije

Istanbul
Wikipedia

Otomansko carstvo je ostavilo mnogo stvari na koje Turska može i dan danas da bude ponosna. Takođe, ne malo objekata ostalo je i iz perioda pre stvaranja Otomanskog carstva. Arhitektura je neverovatna. Palate i džamije koje ćete videti u Turskoj će na vas ostaviti veoma jak utisak.

Aja Sofija je jedna od njih i teško je opisati rečima ovo zdanje, koje je prvobitno zamišljeno kao hrišćansko svetilište, a zatim pretvorena u džamiiju, dok je danas muzej. Možda će vam posebno biti zanimljivo ako vam kažemo da car Justinijan niti malo nije štedeo kada se gradila Aja Sofija, te će vas svaki detalj oduševiti. Naravno, ako se već tu nađete onda sigurno nećete zaobići ni Plavu Džamiju.

Ako vas zanima da vidite i nešto iz antičkog doba onda ćete posetiti Cisternu Baziliku. I nikako ne smete da propustite Topkapi palatu, jer se upravo ona smatra središtem otomanske imperije,  a to samo znači da su tim putem na kojem vi danas stojite šetali Sulejman i njegova najveća ljubav Hurem.