VEČITA DILEMA MNOGIH PAROVA: Da li je partner kriv što nemate uspeha na poslu?

Neke veze su podsticajne, a neke nas "jedu žive"...

veza
pixabay.com

Da li ćemo biti topli, nežni i plemeniti ili zlonamerni, ledeni i osvetoljubivi, može da zavisi i od partnera sa kojim smo u dužoj vezi ili koji je izrazito sugestivan – tvrdi psihoterapeut Džek Rejčvud.

On kaže da u svakom od nas postoji i dobar i loš čovek, samo je pitanje koji će preuzeti prevlast, a na to može da utiče osoba sa kojom delimo svakodnevicu. Rejčvud je sa svojim timom sproveo studiju u kojoj je učestvovalo 240 parova, a akcenat je stavio upravo na partnerski uticaj.

Na osnovu rezultata do kojih je došao, zaključio je da su neke kombinacije oplemenjujuće, a druge pogubne. Neke bude anđela, druge đavola.

– Postoji mnogo konkretnih dokaza, od onih kada problematičan dečko završi studije pod uticajem devojke koju voli ili žene koja je postala brižnija prema svojim roditeljima i prijateljima, otkako se zaljubila u jednog divnog mladića. Shvatio sam da neki ljudi jednostavno ne smeju da se spoje, ali se to ipak dešava, pa jedno u drugom bude samodestruktivne nagone ili postaju zli prema okolini – objašnjava Rejčvud.

Studija koju je radio pokazala je da je moguće da neka osoba postane bolji čovek pod uticajem partnera i da je to potpuno iskrena “transformacija” koja će opstati i ako veza ne preživi.