Dobro je poznato da ženske košulje imaju dugmad na levoj, a muške na desnoj strani, ali da li ste se ikada zapitali zbog čega je tako? Donosimo odgovor na ovu modnu dilemu!

 

Pet najpopularnijih teorija kažu da se ženske košulje kopčaju na levoj strani zbog…

…dojenja 

Većina ljudi su dešnjaci i žene su obično svoje bebe držale levom rukom. Jedna teorija kaže da im je stavljanje dugmića na levu stranu olakšavalo dojenje jer im je na taj način bilo lakše da raskopčaju košulju i doje slobodnom rukom. 

…jahanja

S obzirom na to da su žene u prošlosti jahale konja sedeći postrance okrenute na desno, kopčanje košulje na levu stranu navodno je smanjivalo kretanje vazduha, tj. “promaju” kroz košulju.

…toga što se žene iz visokih društvenih slojeva nisu same oblačile

Ovo je jedan od najčešće spominjanih razloga. Naime, sluškinjama dešnjakinjama tako je bilo lakše da zakopčaju košulje i bluze svojih gospodarica kojima su pomagale da se obuku. Ipak, postoje neke nejasnoće u vezi s tom teorijom jer su u 17. i 18. veku i muškarce takođe oblačile sluge, a dugmad je na ženskoj odeći bila retka sve do 18. veka, a isključivo na levu stranu počeli su da se stavljaju posle 1860. godine. 

…toga što su obične građanke želele da kopiraju stil oblačenja bogatašica

Smatra se da je dugmad, nakon što su pripadnici visokih slojeva počeli da se oblače sami, ostali na levoj strani kako bi građanke mogle da kopiraju stil oblačenja bogatašica. U prošlosti je dugmad bila vrlo skupi.

…Napoleona

Postoji priča prema kojoj su žene ismevale Napoleonovu pozu s rukom gurnutom u prorez prsluka (što je tada bio znak dostojanstva) i podrugljivo je oponašale zbog čega je francuski imperator naredio da se ženske košulje proizvode s kopčanjem na levu odnosno na suprotnu stranu od muških košulja kako ne bi više mogle da mu se rugaju.loading...