Odluku o imenovanju 50-ogodišnje Kejt Blanšet na čelo žirija doneo je 10. januara Upravni odbor Venecijanskog bijenala, čiji je Mostra deo, naveli su organizatori.

“Svake godine čekam selekciju Venecije i svake godine ona je iznenađujuća i izuzetna. Venecijanski filmski festival jedan je od najprivlačnijih filmskih festivala na svetu, koji slavi film kao provokativni i stimulativni medij u svim njegovim oblicima”, izjavila je glumica u saopštenju.

Umetnički diretkor Mostre Alberto Barbera rekao je da će biti veliko zadovoljstvo da se ponovo sretne sa Kejt Blanšet u Veneciji kao predsednici žirija pošto je ranije pozdravio kao izvrsnu glumicu u filmu “Elizabeta, Zlatno vreme”, Indijca Šekara Kapura u filmu “I’m Not There” Amerikanca Toda Hejnsa gde intepretira jedan aspekt Boba Dilana. Za tu ulogu dobila je Volpi pehar za najbolju glumicu na festivalu u Veneciji 2007. godine.

Kejt Blanšet je 2018. godine predsedavala žiriju Kanskog filmskog festivala. Predvodnica borbe žena protiv seksualnog nasilja u svetu filma ona se tada popela čuvenim kanskim stepenicama sa 82 žene iz sedme umetnosti u znak jednakosti.loading...