Žene su svakodnevno bombardovane porukama iz medija o tome kako bi trebalo da izgledaju. I dok su jednog dana u modi mršavice, već sledećeg su 'na ceni' devojke sa primamljivim oblinama. Novo istraživanje pokušalo da pronađe odgovor na pitanje koje muči mnoge dame - šta muškarci žele.

 

Studija istraživača sa Univerziteta u Teksasu bavi se pitanjem standarda lepote, a naučnici su se fokusirali na ljubav miliona heteroseksualnih muškaraca prema ženama sa većom pozadinom, piše portal Mindbodygreen.com

Verovatno i nije neko iznenađenje da je ovo moguće objasniti evolutivnom teorijom – muškarcima su privlačnije žene s većom i izraženijom pozadinom jer instinktivno zaključuju da su dobre partnerke za stvaranje porodice.

Naime, evolutivno, žene sa izraženijom pozadinom, lakše će izneti veći broj trudnoća, a to je u vreme kada su živeli naši preci, bilo najvažnije.

Naučnici su zaključili da muškarci nesvesno gledaju i položaj leđa, iako misle da posmatraju samo zadnjicu. Psiholog Dejvid Levis s turskog Univerziteta Bilkent, koji je bio i autor ove studije, smatra da ova oblast svakako još treba da se istraži, ali da definitivno postoji veza između muškarčevog izbora partnerke na osnovu položaja njenih leđa i veličine zadnjice.

Naučnici su pitali 100 muškaraca da ocene atraktivnost nekoliko fotografija na kojima se vide leđa i zadnjice žena. Otkriveno je da se ispitanicima u proseku najviše svidela silueta žene kojoj je zadnjica umereno istaknuta, a kičma je zakrivljena do 45,5 stepeni.

– Ova struktura tela bi omogućila trudnoj ženi da najlakše balansira svoju težinu. Muškarci kojima su privlačne ovakve žene dobijaju partnerke koje mogu da lakše iznesu trudnoću i brinu u fetusu bez povreda – objašnjava Levis.