VIDEO: Mini Vini ima dvanaest godina a ponovo je rođena kao štene! Pogledajte kako

Prvi klonirani pas u Velikoj Britaniji rođen je nakon pobede Rebeke Smit (29) koja je osvojila 60.000 funti (oko 72.000 evra) na takmičenju.

Vini, dvanaestogodišnji jazavičar, kloniran je kao štene u južnokorejskoj laboratoriji i nazvan je Mini Vini. Ovaj neverovatan proces će uliti nadu svim vlasnicima pasa koji žele da ovekoveče svoje ljlubimce u budućnosti.

– Mi Britanci imamo veliku povezanost sa našim psima, tako da je to uzbudljivo. Moj pas kobasica je veoma poseban ali ona ima 12 godina i neće biti tu zauvek. Moj dečko se uvek šalio: “Moramo da je kloniramo” – rekla je Rebeka.

– Onda sam negde pročitala vest o takmičenju u kojem se može osvojiti kloniranje kućnog ljubimca – dodala je ona, nakon čega je poslala video snimke organizatorima takmičenja.

Smitova je iz Londona otputovala u Južnu Koreju i bila je prisutna kada se rodio Mini Vini 30.marta.

Kompanija “Sooam Biotech” koja se bavi kloniranjem se sada nada da će hiljade drugih Britanaca sada uraditi isto što i Rebeka uprkos ceni od oko 72.000 evra.

Pre kloniranja, Rebeka je poslala uzorak Vininog tkiva kože u Koreju koji se  čuvao u tečnom azotu. Kasnije su njene ćelije stavljene u jajašca psa donatora iste rase.

Iskra struje je nakon toga stvorila klonirani embrion koji je prebačen u psa surogata.Mini Vini se rodila carskim rezom i imala je oko pola kilograma.