Njima je najlepšte. Ušuškaju se i pola dana provedu spavajući. Ali, zašto?

Mačke spavaju u proseku 15 sati dnevno, a neke i do 20 sati. Upravo zato, mnogi vlasnici postavljaju pitanje: “Zašto mačke toliko spavaju?”

 

Prva stvar koju je potrebno znati o mačijem spavanju jeste činjenica da su one najaktivnije od sumraka do zore, što znači da tokom dana uglavnom spavaju, a predveče postaju aktivne.

via GIPHY

To može biti popriličan šok kada u dom dovedete novu mačku.

U novom prostoru, vaša nova mlada mezimica neće gubiti vreme, već će krenuti u istraživanje vašeg doma i izazvati razne nevolje i to obično – kada vi spavate. Nakon što završi s doručkom, izvaliće se i dremati većinu dana.

Skladištenje energije

Mačke imaju fiziologiju grabljivaca, što znači da im se život vrti oko lova i ulova – pretežno noću. Velike mačke poput lavova funkcionišu na isti način. Iako su pripitomljene, domaće mačke imaju stare instinkte.

via GIPHY

Lov oduzima mnogo energije, bez obzira na to lovi li mačka pravi plen ili trči za igračkom. Mnogo sna važno je za skupljanje energije za još više trčanja, skakutanja, prikradanja i penjanja.

Uvek na oprezu

Zanimljivo je da mačke retko duboko spavaju, a kada to i čine, takav san traje tek po nekoliko minuta. Veliku većinu vremena one zapravo dremaju, i to u položaju koji im omogućava brzi pokret u akciju. Mačići i mačke starije dobi spavaju nešto više od odraslih mačaka.

via GIPHY

 

Mačke – meteoropate

Vremenske prilike poprilično utiču na mačije aktivnosti. Ako pada kiše i vreme je loše, mačka će više spavati nego tokom lepoga dana.

Vrlo prilagodljive

Iako im je urođeno da su aktivne noću, a da odmaraju danju, mačke se mogu prilagoditi kućnom redu svojih vlasnika. Mačići i mlade mačke ponašaće se u skladu sa svojim instinktima, ali kasnije će se lako prilagoditi navikama svojih vlasnika ako žive s njima, jer će želeti da s njima provode što više vremena. Ritam spavanja prilagodiće i rasporedu hranjenja, pa će uskoro, poput vas, spavati noću.

via GIPHY