VODA NIJE DOVOLJNA! Evo kako da temeljno očistite ČETKICU ZA ZUBE

Na koji način četkicu za zube održavate čistom?

Cetkica za zube
Pixabay.com

Odmah ćemo da pretpostavimo da je, nakon upotrebe, isperete pod mlazom vode. Trebalo bi da znate da to nije dovoljno!

Stručnjaci za oralnu higijenu kažu da im je, s vremena na vreme, potrebno temeljno pranje.

– Usta sadrže mnoge dobre i loše bakterije koje su međusobno u interakciji i obično dobre bakterije u ustima drže “pod kontrolom” one loše. Međutim, one se mnogo lakše množe na četkicama za zube – objasnio je dr Mark B. Desrosiers, docent na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Bostonu i dodao da ih je, upravo zbog toga, neophodno redovno dezinfikovati.

– Četkice bi trebalo dezinfikovati jednom u dve nedelje, ili jednom nedeljno ako je sezona virusa – rekao je Desrosiers.

cetkica za zube
pixabay.com

Kako temeljno očistiti četkicu za zube?

Bez obzira na to kakvu četkicu imate, stomatolog kaže da se ona uvek čisti od dna, ka gore. Prvo bi tečnim sapunom i toplom vodom trebalo da skinete nakupljenu pastu za zube sa drške, a zatim da samo glavu, ili pak celu četkicu, potopite u čašu sa tropostotnim hidrogenom, na najmanje 15 minuta.

To će pomoći pri uklanjanju ostataka paste za zube, kao i bakterija sa dlačica – rekao je Desrosiers i dodao da, ukoliko pri ruci nemate hidrogen, možete da iskoristite i antibakterijsku vodicu za usta.

Kada glavu četkice isperete u hidrogenu, držite je pod mlazom tople vode i palcem nežno trljajte dlačice da biste uklonili preostale čestice paste za zube, kao i hidrogen.

A pre nego je ponovo upotrebite, četkicu za zube ostavite na vazduhu, kako bi se dlačice skroz osušile.

Kada četkica bude čista, nastavite da je ispirate vodom nakon svake upotrebe i obavezno je ostavljajte u otvorenu posudu, da bi se sušila na vazduhu.

Istraživanja su pokazala da toplo i vlažno okruženje uzrokuje množenje raznih mikroorganizama na četkicama, pa ih treba držati na što hladnijem i suvom mestu – rekao je Desrosiers i dodao da su “kapice” za glavu četkice dobre za putovanja, ali ne i za svakodnevnu upotrebu.

Ono što bi svakako trebalo da uradite, bez obzira na to da li je ovako temeljno čistite, jeste da glavu četkice, ili celu četkicu zamenite na svaka tri meseca.