VODENI PLES OČARAO PLANETU: Sve više devojaka mašta o plivanju u zavodljivom kostimu (VIDEO)

U poslednjih nekoliko godina, ronjenje u formi sirena postalo je službeno i standardizovano u celom svetu, a ovaj sport je posebno zaživeo u Kini.

Pixabay

U normalnim okolnostima, u laguni kineskog odmarališta Atlantis Sanja, na ostrvu Hainan živi oko 86.000 morskih bića, pripadnika preko 280 životinjskih vrsta.

Međutim, 28. aprila, ovaj ogromni akvarijum je primio i 100 sirena, koje su mahale svojim prekrasnim repovima dok su klizile kroz vodu i izvodile svoju koreografiju. Cilj ovakvog postupka, bio je oboriti Ginisov rekord za najveću predstavu podvodnih sirena. Slično je ronjenju na dah

Slično kao i kod ronjenja na dah, sirene ne nose bocu s kiseonikom i ne koriste nikakva druga sredstva za bolje snalaženje pod vodom osim, naravno, svog repa.

Prema rečima jedne od pionirki sirena ronilaca Dade Li, početnici u slobodnom ronjenju obično nose bi-peraje, koje omogućava naizmenično pomeranje oba stopala, s time da im sam rep obuhvata obe noge, tako da ih ne mogu slobodno pomerati.

– Umesto toga, krećemo se pomeranjem trbuha i struka, poput delfina. Potrebno je dosta vežbanja, da bi pokreti bili što prirodniji i laganiji – dodala je Li.

U Kini raste broj ronilaca sirena

U poslednjih nekoliko godina, ronjenje u formi sirena postalo je službeno i standardizovano širom sveta, a ovaj sport je posebno zaživeo u Kini.

– U Kini je ovaj sport buknuo poput požara – rekla je Jan Lou, predsednica kineskog odeljenja PADI-ja, najvećeg svetskog ronilačkog udruženja.

PADI je nedavno pokrenuo četiri nova kursa ronjenja poput sirena: Diskaver Mrmejd, Bejsik Mrmejd, Mrmejd i Advensd Mrmejd.

– Ronjenje poput sirena može na licu mesta da promeni ljude. Nakon što vide lepe snimke drugih sirena, veliki broj posetilaca se odlučuje da isproba ovu aktivnost. Samo četiri meseca nakon službenog početka, kursevi za ronjenje, poput sirena sada, čine 30% lokalnih sertifikata u Kini – kazala je Lou.

Korina Dejvids, instruktorka kurseva za sirene agencije Skuba Skul Internašnl, svedočila je sličnom trendu.

– Plivanje poput sirena je veoma popularno u Kini. Sport je eksponencijalno porastao otkako smo započeli 2017. godine. Trenutno, širom Kine imamo više od 1000 instruktora sirena, a popularnost i dalje raste – istakla je Dejvids. Fokus je na zabavi i kreativnosti.

Uporedo s kursevima slobodnog ronjenja, kursevi za sirene fokusiraju se na zabavi, sigurnosti i načinu života. Ova vrsta sporta namenjena je svima koji vole okean i ne boje se vode.

Shodno ovome, Li objašnjava kako ona vidi razliku između slobodnog ronjenja i ronjenja poput sirene.

– Kada ronim na dah, osećam se kao neki vodeni čovek. Mogu ići gde god želim. Međutim, ronjenje poput sirena je oživelo moju maštu, moju kreativnost i moju čežnju za tim misterioznim bićem – objasnila je Dada Li.