VODIČ KROZ BUDUĆNOST: Sve što treba da znate o ŽIVOTU U PAMETNIM KUĆAMA

Kuća
Pixabay.com

Do velikih tehnoloških promena došlo je u prethodnih nekoliko decenija. Tehnološke promene uticale su drastično na naše svakodnevne živote, a osim pametnih telefona, automobila, danas su sve prisutniji i sistemi pametna kuća i zgrada, a evo i zbog čega.

Čini se da živimo u vremenu koje se može nazvati zlatnim dobom razvoja tehnologije. Osim pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja danas su posebno zanimljive napredne tehnologije poput Internet stvari, odnosno Internet pametnih uređaja, zatim veštačka inteligencija i video analitika.

Ne čudi zašto sve uređaje koje nazivamo smart možemo označiti i uređajima koji nam olakšavaju živote. Zato su na tržištu prisutni pametni telefoni, pametni televizori, kamere, zvučnici, frižideri, ali i pametne zgrade i kuće.

Izgleda da je kuća, odnosno stan kao utočište prevaziđena, jer je tehnološka revolucija doprinela da se sve promeni. Zato se danas radni i životni prostori više ne koriste kako bi se zadovoljile osnovne potrebe, već kako bi se zahvaljujući automatizaciji, odnosno pametnim uređajima i raznim senzorima omogućile brojne prednosti modernog okruženja. Preko aplikacija na mobilnim telefonima moguće je obavljati različite poslove, ali i kontrolisati pametne sisteme u domovima.

Na ovaj način se obezbeđuje veća efikasnost u radu aparata i drugih uređaja u domovima, a pritom se i štedi energija i smanjuju troškovi života. Svakako, iako je ekonomičnost na prvom mestu, ona nije i jedina prednost pametnih kuća. Za pametne kuće karakteristični su i napredni sistemi za obezbeđivanje, ali i pametne sigurnosne kamere, alarmi, senzori i brave kako bi se na najbolji način osigurao dom. Takođe, zahvaljujući pametnim kućama naši životi postali su jednostavniji i komforniji.

Automatizacija pametnih kuća

Da li znate na šta se tačno odnosi termin “tehnologija pametne kuće”?

Reč je zapravo o sistemima, uređajima i aparatima koji se povezuju u jednu zajedničku mrežu i koji istovremeno mogu da funkcionišu nezavisno, ali i da se daljinski kontrolišu. Šporeti, televizori, frižideri, termostati, osvetljenje, zvučnici, sigurnosne brave, alarmi i nadzorne kamere mogu da budu povezani u jedan sistem koji see uspostavlja pomoću tehnologije Internet of things. U takvim situacijama moguće je upravljati uređajima pomoću mobilnih telefona, a osim odovarajuće aplikacije neophodan je i pristup Internetu.

Da bi se uspostavio sistem kućne automatizacije mora da se uspostavi koncept međusobnog umrežavanja uređaja, a on je poznat kao IoT ili Internet pametnih stvari. U jednu centralnu mrežu pomoću bežične Internet veze povezani su kućni uređaji. Oni imaju jedinstvenu IP adresu zahvaljujući kojoj je moguće pristupiti uređajima daljinski, kontrolisati ih i nadgledati objekat, ali i upravljati uređajima na daljinu.

Koje su glavne prednosti pametnih kuća?

Mnogima se čini da su pametne kuće zapravo samo još jedan moderan koncept napredne tehnologije koji će uskoro biti dostupan svima. Za pojedince pametne kuće su samo korak bliže ka najnovijoj tehnologiji, a često su pametne kuće prilika da se određeni vlasnici pokažu i dokažu. Naime, kućna automatizacija može da ima i praktičnu funkciju.

Glavne prednosti pametnih kuća su:

  • Upravljanje kućnim aparatima sa jednog mesta;
  • Maksimalna bezbednost doma;
  • Daljinsko upravljanje kućnim uređajima;
  • Bolja funkcionalnost uređaja.

Kako upravljati kućnim aparatima sa jednog mesta?

Kada je reč o samom procesu upravljanja kućon veliki napredak tehnologije leži u tome što se svi uređaji mogu povezati u jednu mrežu. Teorija kaže sledeće. Neophodno je da naučite kako da koristite jednu aplikaciju bilo na mobilnom telefonu, bilo na tabletu ili laptopu i onda ćete pomoću odgovarajuće aplikacije moći da kontrolišete pametne aparate i druge pametne uređaje.

Na ovaj način ćete lako i jednostavno pristupati istovremeno svim uređajima, a uz to će i funkcionalnost vašeg doma biti na maksimumu.

Kako obezbediti maksimalnu bezbednost doma?

Ako u dom ugradite savremene sigurnosne sisteme, automatski se bezbednost kuće podiže na viši nivo. Trenutno se ispituju i istražuju brojne opcije kako bi se obezbedila maksimalna bezbednost svake pametne kuće.

A evo kako bi to trebalo u praksi da izgleda.

Detektori pokreta, sigurnosne kamere, automatske brave na vratima i druge mere bezbednosti u domu mogu da budu povezane pomoću sistema za automatizaciju. U tom slučaju ih uvek možete aktivirati preko mobilnog telefona ili tableta ako niste kod kuće ili ukoliko vam je vreme da idete na spavanje.

Takođe, ako želite da budete potpuno sigurni da ste bezbedni možete izabrati i opcije koje će omogućiti primanje bezbednosnih upozorenja koji će stizati u različito vreme na različite uređaje. Pritom,ukoliko se ne nalazite u blizinni kuće, svoj dom pomoću pametnih sistema možete nadgledati, a dovoljno je samo da vaš uređaj bude priključen na Internet.

Zašto je prednost daljinsko upravljanje kućnim uređajima?

Još uvek je mnogima kontrolisanje kućnih uređaja na daljinu i te kako neverovatno, to je danas ipak moguće. A evo i nekoliko primera za to.

Pre nego što stignete sa posla preko aplikacije možete uključiti klima uređaj kako biste imali svež dom po povratku nakon napornog radnog dana.

Ukoliko niste planirali da se zadržite u radnji ili ste nap utu do kuće sreli komšije sa kojima ste se zapričali, onda možete pomoću samo nekoliko klikova uključiti rerun da se zagreva i da bude spremna čim dođete kući kako biste brzo pripremili večeru.

Da li i vas brine da li ste sva svetla isključili ili sve kućne aparate dok niste tu? E pa sada to možete da proverite dok niste tu. Takođe, uvek možete da proverite i da li nekoga ima na ulaznim vratima iako niste kod kuće.

Kako poboljšati funkcionalnost uređaja?

Funkcionalnost uređaja se poboljšava zahvaljujući pametnim kućama. Prilikom pripremanja hrane pomoći će vam pametna reran, a više ne morate da brinete da li je meso prepečeno ili nedovoljno pečeno. U zavisnosti od količina namirnica koje imate u frižideru, frižider će sam da poboljša nivo temperature kako bi se obezbedio odgovarajući nivo hlađenja.

Zahvaljujući pametnom televizoru ne morate da brinete da li ćete na Internet pronaći epizodu omiljene serije koju ste propustili, jer će pametni televizor sam snimiti ono što vi odredite.

U svakom slučaju, napredak tehnologije je neminovan i iz godine u godinu sve je brži. Pametne kuće više nisu  daleko od nas, jer se povezivanjem tehnologije za automatizaciju i drugih naprednih sistema znatno olakšava život i čini da se poboljša celokupna efikasnost i ugodnost u svakom domu.loading...