VODIČ KROZ DEZINSEKCIJU: Evo kako da se jednom za svagda u domu rešite NAJEZDE INSEKATA

Ako želite da u Vašem stambenom ili poslovnom prostoru zaustavite razmnožavanje i rast, kao i da potpuno uništite bilo koju populaciju štetnih insekata, trebali bi da razmislite o dezinsekciji prostorija.

Pixabay.com

Dezinsekcija obuhvata različite mere koje se preduzimaju kako bi se uklonili štetni insekti koji često budu prenosioci ili uzročnici zaraznih bolesti, takođe imaju i mogućnost da  parazitiraju na telu čoveka, uzrokuju alergijske reakcije, imaju toksično delovanje i veliki su zagađivači hrane.

Glavni cilj dezinsekcije, predstavlja preduzimanje preventivnih i korektivnih mera, kako bi se kontrolisala populacija štetnih insekata, u Vašem stambenom ili poslovnom prostoru. Dezinsekcija podrazumeva i način sprečavanja ulaženja i zadržavanja štetnih insekata na površine, u prostorije ili objekte.

Kako postoje različite mere suzbijanja, tako postoje i različita mesta na kojima bi se dezinsekcija mogla primeniti. U najrasprostranjenije oblasti u kojima možemo suzbiti različitu vrstu insekata spadaju: ugostiteljstvo, poljoprivreda, šumarstvo, skladišta i domaćinstva, higijena i medicina.

Zavisno od mesta pričinjavanja štete uništavanje insekata podrazumeva skup različitih metoda neophodnih za efikasno oslobađanje od štetočina. Načini sprovođenja dezinsekcije mogu biti mehanički, fizički, biološki ili hemijski.

Mehaničke mere dezinsekcije podrazumevaju čišćenje prostorija, pravovremeno uklanjanje otpada i ostalog materijala pogodnog za razvoj štetnih insekata, preslaganje zaliha, prevrtanje i isušivanje staništa, korišćenje lepljive mase, vazdušne barijere, zatamnjivanje objekata, zaštitnih mrežica, itd.

Hemijske mere dezinsekcije podrazumevaju upotrebu pesticida s ciljem smanjenja ukupnog broja, zaustavljanja rasta i razmnožavanja ili potpunog uništenja određene populacije štetnih insekata i njihovih razvojnih oblika. Takodje, ovo je jedna od najrasprostranjenijih metoda danas. Primenjuju se u vidu insekticida i repelenata. Postoji veliki broj različitih grupa insekticida i repelenata, a koja grupa će se upotrebiti zavisi od vrste insekata, njihovog broja, razvojnog stadijuma i specifičnosti objekta.

Fizičke mere uključuju upotrebu visokih i niskih temperatura, električnu struju i drugo.

Sve mere koje se primenjuju prilikom dezinsekcija Vaših prostorija ili objekata su neškodljive po Vaše zdravlje.

U svetu je sve češća pojava raznih vrsta insekata, kako po gradovima, tako i u selima. Različite vrste insekata, kao što su: buba švabe, buba rusi, mravi, žuti mravi, buve, krpelji, muve, komaraci, srebrne ribice, moljaci, itd. se mogu sresti u kućama, stanovima, baštama, vikendicama.

BUBA RUSI I BUBA ŠVABE

Buba rusi i buba švabe su sve češće primetni u domovima, posebno u zgradama i to predstavlja veliki problem za većinu stanara. Osim same nelagodnosti koje stvaraju kod ljudi, narušavaju i higijenske uslove u kojima živimo. Svojim fecesom kontaminiraju namirnice i prljaju površine na kojima se zateknu a mogu biti i prenosioci bolesti.

PACOVI

Pacov
Pixabay.com/Ilustracija

Pacovi su glodari koji su jako štetni za Vaše zdravlje i okolinu. Veoma se brzo razmnožavaju zbog njihove velike reproduktivne sposobnosti , pa samim tim i šteta koju oni čine je velika. Pored materijalne šteta koju prave, takođe i sa zdravstvenog aspekta pacovi čine veliki problem današnjice. Prenosioci su mnogih zaraznih bolesti koje mogu biti bakterijskog, virusnog ili gljivičnog tipa. Uništavanje pacova nema samo zdravstveno-epidemiološki značaj, već i ekonomski.

Deratizacija nad pacovima mora predstavljati sistemsko uništavannje ovih štetnih glodara. Kako bi uništavanje bilo što efikasnije sistemska deratizacija se mora planski izvršiti unutar nekog područja, kao što su naselja, opštine, sela ili gradovi.

Jedno od sredstava koja se  koriste u borbi protiv ovih štetnih glodara je postavljanje zatrovanih deratizacionih mamaca. Doba godine u kojima se obično sprovodi deratizacija nad pacovima je jesen ili u krajnjem slučaju proleće.

Ako ste u Vašem domu ili Vašoj blizini primetili da ima znakova postojanja pacova, pozovite neku od deraticationih firmi da u kratkom vremenu reše Vaš problem.

MOLJCI

printscreen

Moljci pripadaju drugoj najvećoj porodici insekata. Svake godine se otkrije veliki broj novih vrsta. Njihova krila su često obojena i pružaju im dobru kamuflažu, pa samim tim ovi insekti se smatraju stručnjacima za skrivanje. Moljci se mogu naći skoro svuda u kući, a najčešće se pojavljuju u letnjim mesecima.

Najzastupljenija mesta u kojima ih možete naći u svom domu su: ormari, kuhinje, kupatila, u tepisima, pa čak i u namirnicama, takođe i fiokama, kutijama, jer moljci vole tamna i zavučena mesta. Međutim, štetu u Vašim ormarima ne prave odrasli moljci, već njihove gusenice, jer one moraju da se hrane. Iako su najpoznatiji po uništavanju vunene odeće, njih takođe privlače razni drugi prirodni materijali kao što su svila, filc, angora, krzno, perje.

Tretiranjem moljaca na vreme mogu se sprečiti veće štete na prirodnim materijalima. Iako postoje mirisi koji odbijaju moljce, koje možete naći u namenskim kuglicama sa mirisima lavande, eukaliptusa, divljeg kestena, problem moljaca u Vašem domu ne može biti rešen dok se ne izvrši dezinsekcija larvi.

Ako se ne istrebe sve larve, ne samo iz ormara, već i na tepihu, zavesama, plafonu i zidovima, problem će se stalno vraćati.

Zato ukoliko primetite moljce u Vašoj kući pozovite firmu koja se bavi dezinsekcijom moljaca da brzim i efikasnim tretmanom reše Vaš problem. Tretman se sastoji iz apliciranja tj. prskanja insekticida protiv moljaca po svim mestima gde su primećeni.