VODIČ KROZ PAKOVANJE: Idete na letovanje? Nikako ne smete da ZABORAVITE ove stvari!

pakovanje za more
dnevno.rs/kolaž

Blizi se odmor i briga šta sve spakovati od stvari, a da vam ništa ne zafali.

 

Za mnoge žene misaona imenica predstavlja jedna torba solidne veličine za deset dana letovanja. Često ne mogu da se odluče koji par sandala i cipela da ponesu, pa se završi onom poznatom: “Poneću i ovo, sigurno ću nositi”.
 

Da se ne biste mučili i nasumično “trpali” stvari u kofer, potrebno je da imate spisak stvari koje su vam, zaista, neophodne. U suprotnom ćete tegliti kofer prepun bezpotrebnih stvari.

Kako bismo vam pomogli da se lakše organizujete, u nastavku pročitajte šta sve MORA da se nađe u vašem koferu:

– Za početak, napravite spisak potrebnih stvari. Tako ćete biti sigurni da ništa nećete izostaviti. Vodite računa da vam stvari budu ispeglane i uredno složene, jer se takve lakše pakuju i zauzimaju manje mesta u koferu. Ono što je veoma važno – ne gužvaju se!

– Na more treba poneti udobne stvari, kao što su: lagane letnje majice, šorcevi, haljine vedrih boja, košuljice… Naravno, ponesite i nešto toplije (trenerku gornji i donji deo, duks ili teksas jaknu) za svaki slučaj, neka vam se nađe.

– Naravno, kupaći kostim ne smete da zaboravite. Ukoliko ste u mogućnosti, obezbedite minimu dva (dok je jedan opran i suši se, drugi nosite – i tako naizmenično).

 

Odlazak na put iziskuje detaljne pripreme, a morate se spremiti i za nepredviđene situacije. Tako da je priručna apoteka obavezan deo prtljaga. Kako vam se ne bi dogodilo da nešto važno zaboravite, najbolje je da pre početka pakovanja napravite spisak svih lekova koje planirate da ponesete. 

Ne zaboravite donji veš, spavaćicu, par čarapa i peškire (za plažu i apartman/hotel). Generalno, peškire uvek dobijete i u apatmanu, kao i u hotelu. Međutim, najbolje je da ponesete i vaše lične peškire, prvenstveno zbog higijenskih razloga.

U zavisnosti od toga gde ćete boraviti – nosite svoju posteljinu. Ako idete u hotel ili apartman tamo će vas sačekati čista i postvaljena posteljina koja se menja, uglavnom, na svakih pet dana. Ukoliko, pak, idete u privatni smeštaj, savetujemo vas da ponesete svoju posteljinu. Za svaki slučaj!

Kozmetika je veoma bitna! Šampon, balzam, gel za čišćenje lica, rukavica, maramice ili tuferi za škidanje šminke, pasta za zube, četkica za zube, sapun ili gel za tuširanje, štapici za uši… Važne su i stvari za plažu, kao što su kreme sa zaštitnim faktorima, ulje za sunčanje, sprej za zaštitu kose od sunca – to je jako bitno pogotovo kod farbane kose i plavuša. Obavezno ponesite jekoderm (jer svi gorimo na plaži) i mleko posle sunčanja, da vam se koža ne isuši od soli i sunca.

Savet: Kozmetiku spakujete u kese, da se slučajno ne prospe i ne ošteti garderobu i hranu. Isto važi i za hranu! Stavite je u kese ili kutije, da stvari ne poprime mirise.

 

Šešir je savršen modni detalj za more i plažu, ali morate da vodite računa kako ga pakujete, kako se ne bi izlomio. Spakujte ga na kraju i napravite rupu za šešir, napunite ga nečim i okrenite naopako (suprotno od onog kako vam stoji na glavi).

Što se obuće tiče, smatramo da je sasvim dovoljno poneti jedne japanke ili papuče za plažu, jedan par ravne obuće i jedan par elegantnijih cipela na štiklu.

Obavezne su i naočare za sunce! Korisne su jer štite oči od jakog sunca i upotpunjuju odevnu kombinaciju.

 Za sve dame, zna se da je nezaobilazan neseser sa šminkom. Savetujemo vas da ne preterujete jer je leto. Puder vam nije potreban, ali ako ne možete bez njega, preporučujemo vam da ga na moru zamenite sa BB kremom. Spakujte i lakove za nokte, neka to budu svetle i vesele boje – roza, žuta, plava, zelena, bela itd. Ove boje posebno ističu vaše nokte kada pocrnite. Naravno, nemojte da zaboravite aceton i vatu!

– Ako idete u apartman i nemate hranu uračunatu u aranžman – morate je poneti! Ukoliko putujete u Grčku OVDE pročitajte spisak namirnica koje možete uneti u ovu zemlju, veoma popularnu među srpskih turistima. Uz to, ponesite i kafu, sunđer za pranje sudova, krpu, trulex.

 

– Nema potrebe da nosite peglu, fen, presu za kosu, figaro i tome slično. Ceo dan ste u vodi i na plaži, ispletite kiku ili riblju kost i kosa će vam biti uredna.

Obavezno na more ponesite nešto za razonodu – karte, YUMB, enigmatske časopise, neke druge (vama zanimljive) časopise ili knjigu. 

– Savetujemo vas da ne nosite laptop ili neku drugu vrednu tehniku. Sigurnije je da to ostavite kod kuće. Telefon je sasvim dovoljan, kao i fotoaparat.

– Torba za plažu je bitna, kao i torba za večernji izlazak.

I naravno, odmor može da počne!