VODIČ ZA DAME: Gde se tačno na licu nanose BRONZER, PRAJMER, HAJLAJTER, ILUMINATOR

dama
Pixabay.com

Mnoge žene i dan-danas ne prave razliku između ovih proizvoda.

 

Danas žene svoju lepotu mogu istaći na mnoštvo načina i pomagala – šminkom, odevnim kombinacijama, plastičnim operacijama… Mnogi profesionalni šminkeri svakog dana uče nove cake kako da istaknu najbolje na licu jedne žene.

U tom duhu, pribor za šminkanje nije ostao samo na puderu, rumenilu i maskari. Danas imate samo pregršt različitih četkica za obrve, oči, puder, rume, a da ne pričamo o ostalim komadima šminke.

Iako uveliko koriste, žene ne prave razliku između bronzera, rumenila, prajmera, iluminatora, hajlajtera i korektora. Razumljivo je. Finese su u pitanju, a mi smo tu da ih upravo razjasnimo – gde se šta nanosi.

Rumenilo

Rumenilo se stavlja na najizraženiju tačku na obrazima a to je jagodična kost. Izblendujte rumenilo koje ste naneli, da ne biste imale krugove. Ono nikada ne treba tako da izgleda. Nemojte dodavati još rumenila, čak i ako mislite da ste ga malo naneli. Samo rasporedite ono koje ste već naneli. Rumenilo se nanosi u prostoru od jagodične kosti ka liniji kose ali ne skroz do nje.

Bronzer

Bronzer se nanosi tamo gde najviše pocrnite od sunca. To su: čelo, nos, jagodice i malo brada. Lice se konturiše tako što se bronzer nanosi ispod jagodične kosti (ispod rumenila), duž obe strane nosa, na dnu brade, duž viliice, uz liniju kose i u spoljašnji ugao oka. Izblendujte ga četkicom da ne biste imali oštru liniju i ne preterujte u količini bronzera.

Korektor

Korektori postoje da bi korigovali neke nepravilnosti na koži. Tako postoje oni koji prekrivaju podočnjake, bubuljice, ožiljke i crvenilo. Osobe sa izraženijim linijama i borama trebalo bi da koriste tečne korektore, a za kombinovan tip kože i večernju šminku se savetuju korektori u stiku.

Postoje korektori u boji kože i u boji. Zeleni korektor se koristi za neutralisanje crvenih tonova na koži kakve su bubuljice i fleke. Žuti se koriste za podočnjake. Trik je u tome da birate boju korektora koja je komplementarna  boji problema koji želite da sakrijete. Dakle, ako imate crvenu fleku, nanesite zeleni korektor. Ako imate ljubičaste podočnjake, nanesite žuti korektor, a ako su plavičasti – upotrebite narandžasto rozi korektor.  Ako imate žućkaste modrice, tu je ljubičasti korektor.

Hajlajter i iluminator

Hajlajteri ništa ne prekrivaju  iako ih često mešaju sa korektorima. Oni zapravo “osvetljuju“ delove lica i naglašavaju ih. Zato dobro povedite računa gde ga nanosite, da pogrešnim nanošenjem ne istaknete ono što želite da sakrijete. I ne preterujte sa hajlajterom. Licu daju blistavost i svežinu.

Iluminatori osim što daju blistavost i ističu delove lica imaju i donekle prekrivaju . Njime se skreće pažnja sa neke nesavršenosti koju želimo da sakrijemo. Osim toga nema specijalne razlike između njih i hajlajtera. Oba se nanose na vrhove jagodica iznad rumenila, u unutrašnji ugao oka, ispod kost ipod obrva,  po sredini nosa, iznad gornje usne i po sredini brade.