VODITELJKA SLAGALICE ISPRAVILA TAKMIČARA, PA IZAZVALA BURU: Šta kažu stručnjaci – ko je bio u pravu?

"Kontinent" u kvizu "Slagalica" izazvao buru na društvenim mrežama. Kako se pravilno akcentuju reči?

Foto: screenshot/twitter.com

Da li sa malih ekrana čujemo književni ili kolokvijalni jezik? Zašto nam neke reči paraju uši?

Na ova pitanja jutros su odgovarali dr Violeta Kecman, profesorka srpskog jezika i glumac Aleksandar Jovanović.

Profesorka srpskog jezika dr Violeta Kecman ovog jutra u „Uranku“ kazala je da voditeljka „Slagalice“ Kristina Radenković pre nekoliko dana, u smislu norme srpskog jezika, nije uradila ništa loše.

– Ona je bila u pravu i način na koji ona i drugi spikeri, novinari i voditelji na RTS-u akcentuju reči je pravilan. Za mene je način na koji je to ukazala takmičaru bio nespretan i neprimeren. Takmičari u „Slagalici“ dokazuju se znanjem, a njegov odgovor bio je tačan, pa u tom smislu mislim da nije bilo u redu što mu je rekla da mu je odgovor netačan. Ali, njen akcenat je ispravan – kazala je dr Kecman na K1.

Kako je objasnila dr Kecman, postoji norma jezika i zna se šta je pravilno i čega bi trebalo da se u govoru pridržavamo.

– Kada je reč o saopštenju koje je izdao RTS, ne sviđa mi se to što deluje kao da se pravdaju. Za tim nema potrebe. Ja bih, da sam zaposlena u javnom servisu, ovu situaciju iskoristila za jedan konstruktivni programski sastanak na kojem bi se razgovaralo o tome kako da se gledaocima približi norma srpskog jezika i kako da se edukuju – kazala je dr Violeta Kecman.

Glumac Aleksandar Jovanović u „Uranku“ je kazao da je saglasan sa svime što je dr Kecman kazala.

– Mi na Fakultetu dramskih umetnosti učimo pravilno da govorimo i kao profesionalac potpuno sam saglasan sa dr Kecman koja kaže da je akcentovanje voditeljke „Slagalice“ pravilno. Ali, privatno, ja tako ne govorim jer mi to para uši – rekao je glumac na K1.

Glumac je rekao i da je mnogo važnije da nam misli budu čiste, jer nam džaba pravilan govor ako su nam misli i dela ružna. Ako nismo dobri ljudi.

– Ja radim sa decom u školici glume i uvek govorim pravilno u smislu norme i akcenata, a na njima je da odluče da li će to usvojiti ili ne – rekao je Jovanović.

VODITELJKA BRILJIRALA U ASOCIJACIJAMA: Takmičar dao tačan odgovor, ali je IPAK POGREŠIO!? (VIDEO)