Zasigurno ste se već susreli s ovim malim predatorom. Prozirna, duga životinja sa mnogo nogu. Radi se o jednoj vrsti kućnih stonoga. Njen zvanični naziv je štitonosna stonoga, ima telo dugačko oko 3 centimentra. Žuto-zelene boje je i ima 15 pari nogu. Najčešće ćete je videti na zidovima. Voli vlažna mesta, stoga su joj omiljene prostorije podrumi i kupatila, ali ćete je sresti u bilo kojoj prostoriji koja ima pukotine na zidovima i povećani nivo vlage.

Kućna stonoga možda nije lepa za oko ali zapravo je jako koristan član vašeg doma zbog toga što su joj omiljena hrana insekti, mravi, pauci i grinje. Nije opasna, ali grize. Međutim, to joj nije cilj. Verovatno će vas ugristi jedino ako je uzmete u ruke ali za to zaista nemate razloga.

Kako se rešiti kućne stonoge?

Iako je činjenica da je ovaj mali ljubimac zapravo dobar za vaš dom – ne želimo videti ovih 15 pari nogu na svojim zidovima. Jednostavno je pokupite malom metlom i lopaticom i pustite natrag u prirodu.

Kako biste sprečili njihov povratak u prostoru morate smanjiti nivo vlage, redovno i temeljno čistiti svoj dom kako biste se rešili paukova i ostalih insekat kojima se kućna stonoga hrani.