VOLI PUKOTINE I VLAŽNA MESTA: Ovo je JEDINI NAČIN da zauvek oterate stonoge!

Susret sa stonogom najčešće je neprijatan za mnoge domaćice, ali postoje načini da ih se zauvek rešite.

Pixabay

Zasigurno ste se već susreli s ovim malim predatorom. Prozirna, duga životinja sa mnogo nogu. Radi se o jednoj vrsti kućnih stonoga. Njen zvanični naziv je štitonosna stonoga, ima telo dugačko oko 3 centimentra. Žuto-zelene boje je i ima 15 pari nogu. Najčešće ćete je videti na zidovima. Voli vlažna mesta, stoga su joj omiljene prostorije podrumi i kupatila, ali ćete je sresti u bilo kojoj prostoriji koja ima pukotine na zidovima i povećani nivo vlage.

Kućna stonoga možda nije lepa za oko ali zapravo je jako koristan član vašeg doma zbog toga što su joj omiljena hrana insekti, mravi, pauci i grinje. Nije opasna, ali grize. Međutim, to joj nije cilj. Verovatno će vas ugristi jedino ako je uzmete u ruke ali za to zaista nemate razloga.

Kako se rešiti kućne stonoge?

Iako je činjenica da je ovaj mali ljubimac zapravo dobar za vaš dom – ne želimo videti ovih 15 pari nogu na svojim zidovima. Jednostavno je pokupite malom metlom i lopaticom i pustite natrag u prirodu.

Kako biste sprečili njihov povratak u prostoru morate smanjiti nivo vlage, redovno i temeljno čistiti svoj dom kako biste se rešili paukova i ostalih insekat kojima se kućna stonoga hrani.