VOLITE DA TRČITE? Evo kako odabrati prave patike

Kad biste pitali profesionalne sportiste koji im je najvažniji detalj opreme, svi bi jednoglasno odgovorili - patike! Upravo one čuvaju stopalo, ali i zdravlje nogu svojim skrivenim performansama. Naučite ih prepoznati i iščitati u opisima kako biste uvek znali koje su patike najbolje za vaše aktivnosti.

Promo

Jutarnje trčanje ili trčanje u smiraj dana – bez obzira koji vam je deo dana draži ovo je sport i rekreacije tokom koje rade mišići celog tela, a na jedinstven se način smiruje um i biste misli.

Ako i tokom najtoplijeg dela godine ne želite odustati od ove sportske discipline, ili ste baš leto odabrali za početak sa zdravim navikama i svladavanjem trčanja, ne zaboravite tačku od koje trebate krenuti – odabir obuće za trčanje!

Promo

Koje performanse treba imati muška obuća za trčanje ?

Za razliku od običnih tenisica, muška obuća za trčanje ima osnovni zadatak – dobru amortizaciju. Prilikom trčanja dolazi do ponavljanja istih pokreta stopala i noge, pa je izrazito važna unutrašnjost tenisice.

Uvek tražite srednje veliku visinu slojeva između podloge na kojoj stojite/po kojoj trčite i vašeg stopala. Isto tako patike u kojima ćete trčati trebaju imati pojačanje na području pete kako bi se neutralisao udar tog dela stopala prilikom trčanja.

Prilikom kupovine idealne veličine tenisica pazite da su vam pola broja veće kako biste tokom trčanja izbegli udaranje prstiju u prednji deo patike. Patike za trčanje moraju imati dizajniran gornji deo koji štiti nožni zglob prilikom trčanja kako biste izbegle eventualne ozlede.

Isto tako patike odaberite u skladu s oblikom stopala. Stanite mokrim stopalom na papir u boji i pogledajte svoj otisak. Imate li ravno stopalo birajte tenisice s jače definiranim anatomskim uloškom (ili odaberite model u kojeg možete staviti svoj uložak).

Prilikom kupovine patika razmislite i o podlozi po kojoj ćete trčati. O tome će ovisiti kakav će đon imati vaše tenisice. Trčite li po čvrstim podlogama (beton na primer) patike bi trebalo da imaju mekani, ravni i glatki đon koji je u isto vrijeme i fleksibilan i s dobrom amortizacijom. Za one koji trče prirodom patike bi trebalo da imaju đon s utorima koji osigurava bolje prijanjanje podlozi po kojoj se trči.

Promo

Za razliku od patika koje koristimo za trčanje muška obuća za fitness treba imati drugačije performanse. Patike u ovom slučaju trebaju pružati potporu levo-desno, što je suprotnost onome što čine patike za trčanje (napred-nazad).

Patike koje se koriste za fitness su čvrste jer im je cilj održavanje stabilnosti, ali i u isto vreme mekane kako bi amortizirale udarce prilikom udaranja stopala u tlo.

Koji saveti su vam potrebni prilikom kupovine?

  • Svaka patika ima svoj opis, pa prilikom online kupovine proučite performanse i na osnovu onoga što vam treba od patika odaberite svoj par
  • Prilikom kupovine patika za trčanje ili vežbanje ne gledajte vizualni dojam. Važno je koliko su određeni modeli tenisica stopala vašem stopalu.
  • Nikad ne obuvajte patike za vežbanje na bosu nogu. Nosite ih u kombinaciji sa sportskim čarapama koje će smanjiti žuljeve.
  • Uvek razmislite o vrsti aktivnosti s kojom ćete se baviti i na osnovu toga kupite svoj par patika. Dobar primer bi mogao biti ovaj – Idete li u teretanu kako biste hodali i trčali po traci? Za vas su onda patike za trčanje.