Prema tradicionalnoj recepturi, krofne se prže u dubokom ulju. Kako bi izbegli višak masnoće, neki preferiraju zdraviju verziju koja se vrlo lako priprema u rerni.

 

Krofne iz rerne idealan su izbor za one koje žele laganiju verziju ove omiljene poslastice.

Za razliku od običnih, nisu toliko masne i teške za želudac. Izrazito su praktične za pripremu zato što sav posao pečenja odradi rerna, pa ne morate da stojite i vrtite ih u ulju.

Prozračne i mekane krofne najbolje su kad su tople, a ukusom zaista podsećaju na one napravljene prema tradicionalnoj recepturi.

SASTOJCI ZA KROFNE IZ PEĆNICE

– 500g glatkog brašna
– 20g svežeg kvasca
– 3 kašike šećera
– 1/3 kašike soli
– 200ml toplog mleka
– rendana korica pola limuna
– jedan vanilin šećer
– 2 žumanceta
– 100g otopljenog maslaca
– marmelada ili čokoladni namaz za punjenje
– žumance za premazivanje
– šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

1. U 100ml toplog mleka izmrvite kocku kvasca i dodajte kašičicu šećera pa pustite da se kvasac diže na toplom.

2. U veću posudu dodajte brašno pa u njemu napravite malo udubljenje i stavite kvasac, šećer, vanilin šećer, žumanca, rendanu koricu limuna, so i postupno sipajte tekući deo smjese (preostalih 100 ml toplog mleka i otopljeni puter). Sve zajedno lagano pomešajte.

3. Testo je najbolje prvo obrađivati spiralnim nastavcima miksera dok ne počne da se odvaja od posude pa nastaviti da mesite rukama na radnoj površini. Kad osetite pod prstima da je testo kompaktno, ostavite ga da se odmara i diže sat vremena.

4. Nakon dizanje testo premesite, izvaljajte i podelite na 12 malih delova koje ćete potom oblikovati u malene kuglice pa napuniti marmeladom ili čokoladom.

5. Napravljene kuglice stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i svaku malo spljoštite kako biste dobili oblik krofne. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju 40 minuta. Kad se dignu, premažite ih žumancetom i stavite u rernu ugrejanu na 180 stepeni 15 do 20 minuta, sve dok ne porumene.

6. Pečene posipajte šećerom u prahu.



loading...