VRATITE IM STARI SJAJ: Nakit će izgledati kao nov uz pomoć ovih trikova

U zavisnosti od čega je napravljen, nakit zahteva posebno čišćenje.

Pixabay.com

Kada je nakit u pitanju, različiti su stilovi, kao i materijali od kojih je napravljen.

Neko voli zlato, neko srebro, oni sa “dubljim džepom” imaju skupoceno drago kamenje, dok se u svakodnevnim prilikama bira nakit od cirkona.

Bilo da se nosi svakoga dana ili samo u specijalnim prilikama, nakit zahteva čišćenje koje se razlikuje u zavisnosti od materijala od kojeg je napravljen.

Zlato je od svakog materijala najotpornije na vreme i retko kad izgubi sjaj i boju, ali i zlatan nakit skuplja prljavštinu kao i svaki drugi, i zato je potrebno da se s vremena na vreme temeljno očisti.

U plastični sud sipajte malo tople vode, dodajte par kapi blagog deterdženta i potopite nakit. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa ga istrljajte starom četkicom za zube, potom isperite i posušite čisitm peškirom.

Ako imate komad nakita prepun kamenčića ili cirkona, onda posebnu pažnju treba da posvetite njegovom čišćenju.

Prljavština se lako skuplja u prostoru između cirkona, i nikako ne smete da je ribate četkicom jer možete oštetiti kamenčiće ili ih čak pomeriti iz ležišta.

Umesto ribanja napravite rastvor tople vode i deterdženta i potopite nakit. Ostavite da odstoji 15 minuta pa isperite i posušite čistom mekanom krpom.

Biseri su najdelikatniji i najnežniji kamen, i zbog toga se ne preporučuje čišćenje kao kod ostalog nakita.

Nikako ne treba koristiti jako abrazivno sredstvo ili grube oštre materijale za čišćenje bisera, jer će oni skinuti njihov površinski sloj i sjaj, i izgrebati ih.

Umesto toga, mekanu krpu umočite u rastvor mlake vode i blagog deterdženta, pa ih tako prebrišite. Bisere nikako nemojte potapati u vodu.

Za razliku od zlata, srebro lako menja boju i tamni usled nošenje, pa je neophodno češće čišćenje i poliranje.

Najlakše je da srebrni nakit istrljate starom četkicom i pastom za zube.

S druge strane, drago kamenje je jako skupo i kako bi zadržalo svoj sjaj neophodno je redovno čistiti ga krpom i sredstvom za čišćenje prozora.