VREME LEČI SVE: Uz ovih osam saveta lakše ćete preboleti RASKID VEZE

Nakon bolnog raskida, teško je i pomisliti da ćete pronaći novog partnera, a prekid veze često zna da poljulja i naše planove o budućnosti...

raskid
pixabay.com

Kada smo predani u vezi, imamo određena očekivanja jedni od drugih. U planu je zajednički život ili putovanje, ali kada veza iznenada završi, sve obaveze i obećanja su narušena. Naša budućnost odjednom postaje neizvesna. Prisiljeni smo da se odreknemo nečega u šta smo nekada tako snažno verovali.

Ali, prekid veze nije kraj života i bez obzira ko je inicirao raskid, znači da nešto nije funkcionisalo. Ako neprestano razmišljamo „šta ako“, nećemo nikada krenuti napred, ostaćemo u prošlosti i propustiti ono što nas čeka u budućnosti. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se pokrenete nakon teškog raskida.

1. Prihvatite da je kraj veze

Prestanite se preispitivati nakon raskida. Čak i ako vi niste okončali vezu, nemojte razbijati glavu s pitanjima poput onog – šta ste pogrešno uradili. Veze se završavaju iz pravih razloga. Možda neko od vas nije bio srećan ili nije dobio šta je želeo. Pomirite se s tim da je kraj kako biste mogli da kreneti napred.

2. Dajte sebi vremena da malo po malo prebolite raskid

Više niste u vezi, ali ne morate to odmah preboleti. Ako se previše forsirate da prebolite bivšeg partnera, možete naneti više štete nego koristi. Za svaku ranu treba vremena da zaceli pa tako i za vezu.

3. Umesto da ste besni, budite zahvalni

Bez obzira na to šta se dogodilo, pa se vaša veza završila, nemojte biti kivni i zamerati drugoj strani. Svi greše, a ako su emocije jake, neko može biti povređen. Nemojte mrzeti bivšeg partnera i okolo pričati da je loša osoba. Rešite se negativnih emocija i budite zahvalni na lekcijama koje ste naučili iz tog odnosa.

4. Shvatite kakva osoba želite da budete

Ponekad ljudi izgube sebe u vezi, pa osoba postane „mi“ umesto „ja“. Prekid veze znači da opet imate vremena za sebe. Razmazite se, provedite sat vremena u penušavoj kupki, gledajte maraton svoje omiljene TV emisije, kuvajte omiljeni obrok koji je vaš bivši mrzeo. Ovo je savršeno vreme da analizirate ko ste bili pre, ko ste bili s bivšim i ko želite biti u budućnosti.

5. Pronađite podršku i više se zabavljajte s prijateljima

Baš kao što u vezi gubite kontakt sa sobom, lako je izgubiti kontakt s prijateljima. Biti deo para znači da provodite puno vremena jedni s drugima, a možda ćete stoga provoditi manje vremena s prijateljima. Biti samac znači da možete kvalitetno provesti vreme s prijateljima. Ne trošite to vreme na priče o raskidu, bivšem nego se zabavljajte s društvom.

6. Posvetite se svojim hobijima i strastima

Budući da ste toliko vremena provodili s bivšim, moguće je da ste zapustili svoje hobije. Umesto čitanja omiljene knjige, mazili ste se s partnerom. Iskoristite ovo vreme da ponovno otkrijete svoje hobije.

7. Vežbajte kako biste oslobodili um od negativnosti

Ništa poput vežbanja ne može osloboditi um problema i briga. Idite na trčanje nakon što se vratite s posla, učlanite se u teretanu. Ne samo da ćete telo dovesti u formu nego možda upoznate i neku novu osobu.

8. Prepoznajte vlastitu vrednost: uvek ste neverovatni i zaslužujete pravu ljubav

Ovo je najvažniji savet od svih. Svi imaju priče o propalim vezama i svi pređu preko toga. Setite se samo da ste neverojatna, zanimljiva osoba. Jedna veza možda nije uspela, ali postoji puno drugih osoba koje jedva čekaju da vas upoznaju, piše Lifehack.