VREME ZA PUTOVANJE: Kako da upotpunite svoje turističko iskustvo?

Putovanje je privilegija koja obogaćuje naše životno iskustvo na više načina. Osim što istražujemo nepoznate predele, uživamo u lepotama prirode i upoznajemo nove kulture, stičemo iskustva kojima gradimo svoj unutrašnji svet. Nakratko zaboravljamo probleme, obaveze, brige i strahove. Počinjemo da posmatramo život kroz drugu prizmu. Postajemo otvoreniji, kreativniji i svesni novih ideja i spoznaja koje spontano zamenjuju dotadašnja uverenja.

Kofer Putovanje
Pixabay.com

Staro verovanje nas uči da čovek najbolje upoznaje sebe kada se udalji od svakodnevne okoline i uspeva da odgovori na najvažnija pitanja samo kada prevali dalek put. Ako ste se samo jednom otisnuli na udaljeno mesto, sigurno ste se uverili u istinitost ovog verovanja. Putovati znači vratiti se ispunjeniji i mudriji.

Bez obzira da li ste se zaputili ka uzbudljivoj egzotičnoj destinaciji, urbanoj vrevi ili mirnom utočištu u prirodi, svaki momenat proveden na odabranom odredištu stvara uspomene i menja vaš pogled na svet. Zato se potrudite da iskoristite vreme dok ste na putovanju na najbolji mogući način. Izdvojite nekoliko minuta dnevno pre polaska da istražite aktivnosti koje nudi vaše odredište. Na taj način ćete lakše isplanirati raspored dešavanja tokom odmora i imati više vremena za zabavu i opuštanje.

Uvrstite dodatne aktivnosti u svoj dnevni plan

Ako ste odlučili da pored uobičajenog razgledanja atrakcija odredišta, upotpunite iskustvo dodatnom zabavom, iskoristite blagodati interneta. Istražite koja mesta posećuje lokalno stanovništvo, čime se bave u slobodno vreme i koliko su ta mesta udaljena od vašeg smeštaja. Bićete zahvalni korisnicima društvenih mreža na korišćenju opcija hashtag i check in – koje vam olakšavaju pretragu i daju uvid u atmosferu mesta koja razmatrate da posetite. U nastavku teksta pročitajte koje zanimljive aktivnosti možete uvrstiti u svoj raspored dok ste na putovanju.

Vožnja biciklom

Vožnja biciklom na prvi pogled ne deluje kao jedinstvena zabava, ali upoznavanje novih mesta na dva točka može da vam pruži sjajno iskustvo. Primera radi, iznajmljivanje bicikla je odlično rešenje ako prvi put posećujete ostrvo i želite da osmotrite obližnje plaže, a pritom izbegnete naporno pešačenje. Dok vozite bicikl i uživate u vetru u kosi i mirisu mora, istovremeno se upoznajete s okolinom i pružate telu zdravu fizičku aktivnost.

Letnje radionice

Ako ste raspoloženi za nova znanja i veštine, prijavite se za letnje radionice. Naučite korisne izraze na stranom jeziku, ovladajte veštinom pravljenja nakita, slikanja, ronjenja ili tradicionalnog plesa. Razviti novu veštinu nikada nije na odmet, a nije isključeno da će vam upravo ona postati novi hobi u kom ćete uživati kada se vratite kući.

Lokalne manifestacije

Posetite lokalne manifestacije. O kulturi mesta ćete najviše naučiti kada ste okruženi meštanima. Ukoliko se održava filmski festival na otvorenom, muzički događaj ili sajam kulinarstva, iskoristite ova dešavanja da doživite nove stvari, razgovarate s meštanima i zabavite se na nesvakidašnji način.

Room Escape

Ako ste ljubitelj adrenalina i rešavanja misterija, obavezno proverite da li u mestu koje posećujete postoje igre bekstva iz sobe (Room Escape). Odaberite tematsku sobu u kojoj  biste želeli da se nađete i rešite zagonetke prateći tragove. Ova interaktivna igra je sjajan način da se zabavite sa vašim saputnicima, ali i da se dodatno zbližite kroz timski rad.

Putovanje – idealna prilika da izađete iz zone komfora

Dodatna čar putovanja i boravka na mestu gde vas niko ne poznaje je – potpuna sloboda. Ako postoje stvari kojih se ustručavate na “domaćem terenu”, novo mesto je gotovo poziv da se oprobate u njima. Možda biste želeli da naučite novi ples, učestvujete u karaoke takmičenju ili da obučete potpuno neobičnu odevnu kombinaciju, a niste se usudili? Iskoristite priliku da napustite zonu komfora, postavite nove izazove i radite na sebi.

Neka to bude još jedna stavka u vašem planeru. Odaberite aktivnost za koju niste imali hrabrosti dosad i učinite da vaše putovanje ne bude samo još jedno u nizu, nego putovanje iz snova. Kada istupite iz zone komfora i pobedite sopstvena ograničenja, uskoro ćete primetiti da pristupate i drugim izazovima bez straha i sumnje. Možete početi od sitnica, poput nošenja velikog šešira ili odevne kombinacije zbog koje bi vas možda prijatelji zadirkivali. Možda vam to neće delovati kao velik korak u premošćavanju ograničenja, ali ćete time probiti led i motivisati sebe za naredne promene.

Da bi vaše putovanje bilo magično iskustvo, koje će ostati večno urezano u sećanju – potrebno je samo nekoliko klikova. Danas s lakoćom možemo doći do praktično svih informacija o mestima na koje putujemo. Stoga izdvojite vreme da isplanirate svoj odmor s ljudima koji vam prijaju i pripremite se za sve aktivnosti koje biste želeli da probate. Kada to uradite, dopišite “spontanost” kao poslednju stavku u svom planeru – tako da rezervišete prostor i za ona lepa iznenađenja i otkrića koja vas očekuju.