VRHUNAC HEDONIZMA: Da li ste čuli za engleski džin poreklom sa Pešteri?

Zvezde privlače pažnju gde god da se pojave – a bude nam još draže da o njima čitamo ukoliko se, na primer, otkrije da su poreklom iz Srbije ili regiona.

Promo

Međutim, nekada zvezde nisu isključivo ličnosti, već kvalitetni proizvodi, čije se konzumiranje smatra vrhuncem uživanja.

Zvuči vam interesantno? Onda će vas obradovati vest da će početkom marta naša zemlja ugostiti bar pet „zvezda hedonizma“ koje ćemo moći da isprobamo – a zna se da u hedonizmu nikada ne zaostajemo!

  1. Čak i ako do sada niste čuli za engleski džin „Juni93“, biće vam zanimljivo što se sedište ove kompanije nalazi u Notingemu, ali se džin pravi u Srbiji! Naime, za proizvodnju ovog vrhunskog destilata koriste se organske bobice kleke koje rastu na Pešterskoj visoravni, na čak 1500 metara nadmorske visine. Možda ste mislili da nam sa Pešteri dolazi samo kvalitetan sir i kajmak – ali ste se u tom slučaju džinovski prevarili.
  2. Engleski džin vam je možda (a možda i nije) slabija strana, ali ste zato sigurno upoznati sa likom i delom našeg proslavljenog košarkaškog asa, Nenada Krstića, za kojeg se svojevremeno govorilo da „igra kao džin“. Ispostavilo se kako je igra reči bila donekle proročka, kako se nakon sportske karijere Krstić veoma uspešno oprobao u pravljenju vrhunskih destilata – ali se opredelio za tradicionalni i prepoznatljivi srpski brend, rakiju, koju proizvodi u selu Ratina.
  3. Iz srpske Ratine putujemo pravo u francuski region Konjak, apelaciju Grand Champagne, dom nekih od najpoznatijih konjaka na svetu, kao i vinograda porodice Tesseron koja od davnina proizvodi luksuzne konjake.  Njihov celokupni asortiman označava se sa „XO“, što znači „veoma star“, i predstavlja najprestižniju vrstu ovog pića.
  4. Da li ste znali da šato (Château) na francuskom jeziku bukvalno znači „dvorac“ ili „zamak“, ali da se u industriji vina tako nazivaju imanja na kojima se proizvodi vino, koji obuhvataju vinograde, podrume vina – a ponekad i pravi dvorac? Nije isključeno da ovakva atmosfera, bajkovita u pravom smislu te reči, pomaže da vina koja se tamo prave budu još bolja, ali pet šatoa iz francuske regije Bordo koja će se u Srbiji predstaviti u martu svakako pripadaju vrhunskoj klasi – sa dvorcem, prinčevima i princezama ili bez njih. Reč je o Château Pontet-CanetChâteau Cos dˈEstournelChâteau Pichon Longueville Comtesse de LalandeDomaines Rollan de By i Château de Pez, koji će srpskoj publici predstaviti uglavnom selekciju vrhunskih crvenih vina, stvorenih za uživanje. Nastavno na priču o vladarima, najčuveniji deo Château Cos dˈEstournel su vrata na ulazu ovog poseda, koja su doneta sa palate sultana od Zanzibara.
  5. Na kraju, otvorite šampanjac! Međutim, za ovu priliku – isključivo najbolji. I to najbolji na svetu! Na nedavno održanom „The Champagne & Sparkling Wine World Championship 2018” u Londonu, kuća Louis Roederer proglašena je za najboljeg prizvođača šampanjca, a njhov Brut Premier poneo je najlaskaviju titulu – Supreme World Champion, time postavši najbolji šampanjac na planeti. Ako vam je ime ove kuće poznato, to nije neubičajeno – oni prave i čuveni šampanjac Cristal, koji je prvi put proizveden 1876., dok se u komercijalnoj prodaji našao tek 1945. godine. Datum rođenja znamo, ali ako je sudeći po pop kulturi – Cristal će biti besmrtan.

Ova zvezdana kolekcija, pravo sazvežđe uživanja i hedonizma, očekuje vas na manifestaciji Wine Mart, ekskluzivnom salonu vina koji se u Srbiji održava po drugi put u subotu, 2. marta 2019. u Prodajnom salonu BMW-a u Beogradu.

Vinarije iz Srbije, Italije i Francuske, kao i drugi proizvođači pića, izložiće isključivo premium segment svog portfolija, pružajući nam šansu da prvi put u Srbiji isprobamo neka vrhunska vina i destilate!