WC šolja nije ni u prvih pet! NAJPRLJAVIJA MESTA U KUĆI koja i najveći čistunci RETKO PERU

Ako prvo pomislite na wc šolju ili dasku za sečenje mesa, moramo da vas razočaramo... U vašem domu postoji makar pet prljavijih mesta od navedenih predmeta!

Domaćica
Pixabay.com

Sve domaćice znaju – koliko god sređivali kuću ili stan, posla će uvek biti, a neke sitnice će se potkrasti čak i najiskusnijima. Ipak, postoje neka mesta u domu koja su jako prljava, a većina na njih ni “ne sumnja”.

Keli Rejnolds, biolog sa Zakermanovog koledža u Tusonu, objašnjava gde da fokusirate svoju energiju kada čistite kuću, i gde bi bilo dobro da upotrebite asepsol.

Predstavljamo vam pet najprljavijih mesta u domu!

Sunđer za pranje sudova

Sunđeri
Foter/Horia Andrei VARLAN

Sunđeri i krpe za pranje sudova redovno pokazuju pozitivne rezultate na testove na bakterije, kao što su salmonela, Eherišija koli i stafilokoka. Posle svake upotrebe isperite sunđer ili krpu u toploj vodi, iscedite i ostavite da se osuši.

Radne delove svakodnevno prskajte dezinfekcionim sredstvom, i menjajte sunđer svake dve nedelje, piše Greatist.com.

Sudopera

Sudopera Kuhinja Posuđe
Pixabay.com

– U sudoperi obično ima više od 500.000 bakterija – deset puta više nego na prosečnoj toalet šolji – kaže prof. Rejnolds.

Noževi i daske za sečenje koje su u kontaktu sa sirovim mesom puni su potencijalnih patogena.

Kućni aparati

tastatura
Dnevno.rs

Daljinski upravljači i kompjuterske tastature nalaze se na vrhu liste “inficiranih” predmeta. Verovatno i vi često nešto jedete i grickate dok menjate tv kanale ili dok sedite za kompjuterom, ostavljajući iza sebe masnoće i bakterije koje nastavljaju da bujaju.

Tepisi

Tepih
Pixabay.com

Tepih u dnevnoj sobi i predsoblju, kuda svi prolaze, može da ima i 200.000 bakterija po kubnom inču (2,5 cm). U njemu ćete naći i ćelije kože, mrvice hrane, polen, dlake od kućnog ljubimca…

Dok hodate po tepihu, ili se deca valjaju po njemu, vi, zapravo, uznemiravate ta mikroskopska bića, zbog čega velika količina njih dospeva na površinu.

Peškiri u kupatilu

Peškiri
Pixabay.com

Ako peškir ostane vlažan 20 minuta ili više, bakterije počinju da se razmnožavaju. Bilo bi dobro da peškire u kupatilu držite na specijalnim šipkama, a ne okačene za zakačaljke, zato što će se tako lakše provetravati i sušiti.