Za bajkoviti 1. maj, kao u doba vitezova: ŠKOFJA LOKA (FOTO)

Mesto kao preslikano iz doba vitezova, prelepa i nezasluženo manje poznata Škofja Loka nalazi se samo 24 kilometra od predivne Ljubljane, a 40 kilometara od bledskog jezera. Gde god da se zaputite u Sloveniji, čini se da je ovo šarmnatno mestašce neizbežno na mapi za obilazak.

 

Škofja Loka je grad i upravno središte istoimene opštine Škofja Loka, koja pripada Gorenjskoj regiji u Republici Sloveniji. Okruženo bajkovitim brdima Julijskih Alpa predstavlja svojevrsnu atrakciju za turiste, nažalost, manje poznatu. Ipak, mi vam najtoplije preporučujemo da sa Bleda skoknete na izlet ovde, nećete se pokajati.

 

Sa jedva 15.000 stanovnika, pomislili biste kako mesto nema šta da ponudi. Međutim, nikada se više ne biste prevarili. Škofja Loka nalazi se u središnjem delu države što je za mesto predstavljalo veliku pogodnost u prošlosti. Rečica Sora opkružuje grad, a mostovi preko nje pružaju utisak ulaska u stari, dobro čuvani srednjevekovni grad – što Škofja Loka i jeste.

 

Grad nastaje u desetom veku, kada se zvao Stara Loka. U sledećim vekovima Škofja Loka postepeno ustupa pred obližnjom Ljubljanom, ali zadržava gradski značaj. Iz tog vremena ostalo je danas očuvano staro gradsko jezgro.

 

Škofja Loka je više vekova bio u posedu Habzburgovaca. Godine 1918. godine on se priključuje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslaviji, da bi danas bio jedan od gradova Slovenije.

 

Škofja Loka ima jedno od najočuvanijih starih gradskih jezgra u Sloveniji, posebno značajno u odnosu na veličinu grada. U slobodnom prevodu, ime grada znači “biskupov posed”.

 

Zanimljivo je da se u srcu grada nalazi Loški muzej, koji je toliko veliki i dobro opremljen da ne možete da se oduprete utisku da niste videli niti manji grad niti veći muzej. Neponovljivo iskustvo.

 

Takođe, dok šetate ulicama, zanimljivo je koliko kutaka asocira na neke bajke, ili priče epske fantastike. Posebno je zanimljiva činjenica da bivši zid Starog grada prolazi kroz centar, i da je i dalje u nekim delovima izuzetno očuvan.

 

U srcu Škofje Loke, u Centru DUO, obavezno posetite radionicu i prodavnicu medenjaka, po specijalnom receptu starom decenijama.

 

Čak i da ne posetite sve atrakcije ovog mesta, romantičarima će biti dovoljna samo šetnja uskim, srednjevekovnim ulicama čarobnog grada iz bajke, koje svedoče istoriju staru vekovima, a koja čeka da bude ispričana.