ZA BLISTAVU SUDOPERU: Evo kako da je pravilno dezinfikujete

Iako se svaka vredna domaćica trudi da održava sudoperu čistom omaknu se određene greške

Sudopera Kuhinja Posuđe
Pixabay.com

Kada peremo sudove, mrlje i masnoće od ostatka hrane se skupljaju u sudoperi. Ako tome dodamo i kamenac, jasno je da je sudopera među najrpljavijim površinama u našoj kuhinji.

Stoga, zahteva redovno čišćenje i održavanje. Međutim, mnoge domaćice nesvesno prave greške čišćenja. A to doprinosi razvoju bakterija i mikroba.

Samo je prebrišete mokrom krpom

Mnoge domaćice samo prebrišu mokrom krpom sudoperu misleći da su se tako rešile prljavštine. Ali, tu prave veliku grešku! Stručnjaci ističu da se sudopera mora jednom nedeljno dezinfikovati.

Prilikom čišćenja treba voditi računa da se detaljno obriše, uključujući i spoljašnju stranu.

Takođe, ako u sudoperi ljuštite i seckate sveže povrće na kojem su još tragovi zemlje, te ako ispirate posuđe koje dugo niste koristili, morate je očistiti odmah nakon toga.

Koristite grube sunđere

I ovo je česta greške među domaćicama. Grubi, tvrđi sunđer će oštetiti površinu sudopere.

Stoga, perite je sa toplom vodom, sredstvom za pranje posuđa i obavezno mekanim sunđerom kojim ćete ukloniti nakupljene mrlje od ostatka hrane.

Ovaj korak je veoma bitan jer ne možete dezinfikovati površinu ako je prethodno niste očistili.

Zaboravljate dezinfekciju posle čišćenja

Dezinfekcija površine sudopere je bitna. Ali, ukoliko želite da izbegnete korišćenje hemijskih sredstava,  sirće vam može biti od velike pomoći u ovom slučaju.

Nanesite ga na pamučnu krpicu i utrljajte. Osim što ćete dezinfikovati superu, daćete joj i bolji sjaj.

Zaboravljate na odvod

Poslednji korak čiste sudopere je čišćenje odvoda. Mnoge žene to zaboravljaju, a ne bi trebalo. Dakle, odvod treba čistiti jednom mesečno. Na taj način ćete sprečiti širenje neugodnih mirisa.

  • Sipajte u odvod jednu kašiku izbeljivača pomešanu sa jednom četvrtinom vode.

Za otpušavanje odvoda možete koristiti i mešavinu sode bikarbone, sirćeta i soli.

Pomešajte ta tri sastojka u istoj razmeri u pola šolje, te ubacite mešavinu u odvod. Nakon toga, prelijte proključalom vodom.