ZA BOLJE RASPOLOŽENJE: Adaptirajte prostor po vašoj meri – saveti za VELIKO PROLEĆNO SPREMANJE

Dolazi proleće i vreme je da se zaboravi na zimsku depresiju. Stručnjaci kažu da je pravi lek za melanholiju prolećno čišćenje kuće!

pixabay.com

Evo nekoliko dobrih razloga koji će vas definitvno ubediti da prionete na brisanje prašine koja se skupljala tokom zime i raspremanje stvari koje su se nagomilale oko vas.

Prolećno čišćenje je odlično sredstvo za popravljanje raspoloženja. Bilo da se radi o sređivanju kuće, radionice ili kancelarije, ono ima veoma pozitivan uticaj na našu psihu. Dobro je za organizam kao i sunce koje je počelo da nas greje.

Otklonite haos oko vas i otklonićete stres

Obično svako od nas voli prostore u kojima živi i svaki od njih ima poseban značaj u našim životima. Upravo ovi prostori “govore” o nama i utiču na naše raspoloženje. Ako je oko nas haos i nered lako osećamo stres. Dovoljno je odvojiti malo vremena za slaganje stvari i brisanje prozora kako bi se stres otklonio. Nagomilane stvari nas dovode u stanje napetosti pa nas njihovo uklanjanje smiruje i opušta.

Pixabay.com

Izložite detalje za motivaciju

Kad se govori o nameštanju stvari ne treba zaboraviti ni na one koje su uvek tu: slike porodice, pehari, stvari u vitrini ili na kredencu. Novo godišnje doba je pravo vreme da ih dobro pogledate i razmislite da li ih treba zamenti drugim ili im jednostavno promeniti mesta. Odlučite šta želite da pokažete ljudima koji ulaze u vašu kuću i to izložite. Obrišite prašinu i sklonite ključeve, papiriće, sitan novac koji je tu završio. Uredno izložene stvari od značaja pružaju mir ali i motivaciju za svakodnevne pobede.

Vratite se u formu

I naravno, tu je i veza sa vežbanjem. Čišćenje spada u takozvano usputno vežbanje, zajedno sa svim onim što uradite bez prave namere da vežbate. Ono deluje na organizam kao i svaka druga blaga sportska aktivnost, ispuštanjem endorfina. Da upravo tako, adrenalin skače i tokom čišćenja kuće.

Pixabay.com

Namirišite prostor pozitivno

Sam proces čišćenja uvek pozitivno deluje na duh. Mnogi proizvodi za čišćenje su prijatnog mirisa i bude u nama osećanje zadovoljstva koje prljavština sigurno ne može. Jedan od najčšćih mirisa je onaj od lavande jer je dokazano da opušta. Miris cveća se najčešće koristi kao dodatak praškova upravo zbog toga što izaziva pozitivne misli kod ljudi.