ZA DOBRO JUTRO ILI ZA LAKU NOĆ? Evo kada je bolje da se sa partnerom upustite u vrelu akciju

Malo "akcije" među čaršavima je uvek poželjno, a evo zašto je super ako to radite pred spavanje.

Seks
Foter / Matt Romack Photography / photo on flickr

Ako želite da se naspavate, bilo bi dobro da vodite ljubav uveče, pre nego što se spremite za spavanje. Čak su i stručnjaci saglasni da vam malo ovakvog “razgibavanja” može pomoći da bolje spavate, a to je i dokazano studijom na Univerzitetu u Kvinslendu.

Odavno se govori o tome da je seksualni vrhunac veoma poželjan pre spavanja, ali sada je to i naučno dokazano. Naučnici su analizirali i ispitivali 800 muškaraca i žena o seksualnom životu, a utvrdili su da kod 59 odsto žena i 68 odsto muškaraca vođenje ljubavi pre spavanja dobro utiče na kvalitet sna.

Vrhunac i te kako pomaže – 68 odsto žena i 74 odsto muškaraca prijavljuju da posle toga bolje spavaju.

Ali, ne brinite i ako nemate pored sebe partnera sa kojim biste “zgužvali čaršave”.

Vodeća autorka studije Mišel Lastela kaže da i samozadovoljavanje može jednako da pomogne.

Uživanje u bezbednim seksualnim aktivnostima, bilo da to radite sami ili sa partnerom, svakako može da vam pomogne da bolje spavate – tvrdi ona.

Stručnjaci veruju da seksualno zadovoljstvo pomaže da brže zaspite zbog oslobađanja hormona oksitocina i prolaktina, ali i zbog toga što se na ovaj način snižava stres.

Ako vam je potreban još neki razlog da vodite ljubav pred spavanje, dermatolog Kendis Braun tvrdi da je to sjajno i za kožu.

Ne samo što će vam vođenje ljubavi pomoći da bolje spavate, a znamo da se koža tada regeneriše, već će i direktno poboljšati zdravlje kože. Naime, tokom seksualnog odnosa se poboljšava dotok krvi do kože, čime se obezbeđuje i više kiseonika z akožu. Smanjuje se i nivo stresa, a samim tim se povećava i proizvodnja kolagena, koji je važan za glatku i sjajnu kožu – objašnjava ona.

Vidite, mnogo je razloga zašto bi sebi trebalo da priuštite užitak sa partnerom… ili sami…loading...