ZA DOBROBIT VAŠEG KUĆNOG LJUBIMCA: Vlasnici, ova pitanja OBAVEZNO morate postaviti veterinaru

pas i macka
pixabay.com

Bolja komunikacija sa veterinarom omogućiće vam da saznate više o svom ljubimcu, a na kraju i o onome kome ste poverili njegovo zdravlje.

 

Da li vam se ikada desilo da ste pre nego da odete kod veterinara imali bezbroj pitanja za njega, koja se tiču vašeg ljubimca, a da kada se nađete u ordinaciji naprosto zanemite? Ukoliko ne nosite papir i olovku i ne zapisujete šta vas sve zanima, verovatno ćete se prepoznati u ovoj priči. Kako se ovakve stvari ne bi često dešavale navodimo vam nekoliko pitanja koje bi uvek trebalo da postavite kada se nađete u veterinatskoj ambulanti.

Evo spiska koji bi trebalo da imate u vidu ukoliko uskoro ljubimca vodite na pregled:

1.Da li je moj ljubimac normalne težine?

Gojaznost ljubimca ne treba zanemarivati. Ona može biti uzrokovana lošom ishranom, nedostatkom fizičkih aktivnosti, ali i mnogim drugim činiocima na koje vam samo veterinar može ukazati.

2. Kakvo je zdravlje zuba mog ljubimca?

Vaš veterinar ne sme da zanemari higujenu usta vašeg psa ili mačke. Kako životinje stare, tako se povećavaju rizici od stomatoloških oboljenja.

3. Da li je potrebno da mu se uradi analiza krvi?

Svaki ljubimac, a naročito seniori moraju redovno raditi analize krvi. Ova analiza pokazaće u kakvom su stanju bubrezi, jetra vašeg mezimca, ali i da li ima osnova za razvijanje pojedinih opakih bolesti.

 

4. Da li ljubimcu dajem odgovarajuću hranu?

Pet-industrija napravila je odličan napredak u proizvodnji zdrave hrane za različite ljubimce. Vaš je zadatak da u moru raznovrsnih proizvoda, za svog psa ili mačku odaberete pravi.

5. Da li se moj ljubimac čudno ponaša?

Bilo šta što primetite, a izgleda drugačije od regularnog ponašanja vašeg ljubimca saopštite veterinaru. On će svakako znati da bolje proceni o čemu je reč…

6. Šta je sve uključeno u cenu koju sam platio?

Ponekad se desi da vlasnicima nije jasno zbog čega su desetominutni pregled platili puno, a sramota ih je da pitaju veterinara. Zbog ovakvih nesporazuma se neki vlasnici kolebaju da sledeći put odvedu psa ili mačku na pregled, što opet škodi isključivo životinji.