ZA DOM BEZ SVAĐA I PROBLEMA: Osam predmeta koji će svakoj kući doneti veliku SREĆU

Možda ne verujete da je tako, ali zašto ne isprobati?

dnevna soba
Pixabay.com

1. POTKOVICA

Možete da ih pronađete svuda, a verovatno ste ih kod nekoga u kući i videli, ali da li znate zašto se smatraju srećonošama? Tradicija seže još u davnu Irsku i njihove legende i priče. Neki kažu da će ona isterati sve loše iz kuće, a neke legende tvrde da će držati zle ljude podalje. Šta god da je istina, postavite je iznad ulaznih vrata kako bi štitila domaćinstvo.

2. SIMBOLI KORNJAČE

Baš kako se u Irskoj veruje da je potkovicu dobro imati u kući, tako se prema pravilima feng šuija veruje da kornjača štiti dom i veoma je jak simbol. Bilo da se radi o pravom oklopu kornjače ili plastičnoj verziji, ona bi trebalo da bude jak čuvar doma, a stavlja se kod ulaznih vrata.

3. BAMBUS

Kineska kultura objašnjava bambus kao biljku koja je integralni deo svakog doma. Broj stabljika koje biljka ima isto imaju svoje značenje. Na primer, nikada se ne sme nekome davati biljka s četiri stabljike jer je prema njihovom učenju to broj koji je povezan sa smrću i lošom srećom.

4. CRVENA BOJA

Crvena boja se u nekoliko kultura povezuje s dobrom srećom. Kinezi Novu Godinu uvek čekaju obučeni u crveno i u crvene koverte stavljaju novac. U Indiji mnoge mlade nose crvene haljine kao simbol čednosti i prosperiteta. Vaza ili tepih u crvenoj boji biće dovoljni da vas zaštite.

5. HAMSA AMAJLIJA

Hamsa ruka je simbol u islamskoj i jevrejskoj istoriji, kulturi i religiji. Smatra se zaštitnom amajlijom, a mnogi je danas nose kao ukras. Neke priče upućuju da će vas štititi od zlog oka.

6. SIMBOL SVINJE

“Shwein gehabt!” To biste rekli da ste Nemac i da ste recimo osvojili loto. To bi u prevodu bukvalno značilo “imam svinju”. Za razliku od ostalih simbola, svinja je simbol dobre sreće iz istorijskih razloga, ne religijskih. U Evropi je osoba morala da bude bogata da bi imala svinje.

7. LJUSKA ŠARANA

Neki ljudi u novčaniku nose fotografiju dece, a drugi ljusku šarana. U nekim zemljama ova riba se jede uvek oko praznika, a naknadno se uzme nešto ljuske i spremi kako bi podstakla dobru sreću.

8. ŽIR

Bilo da ga držite u posudi ili na prozoru, prema tradiciji severnih zemalja Evrope on će vas štititi i dati vam snagu jaku kao drvo na kojem žir raste, ordinacija.hr.