ZA MODERNE DAME U TRENDU: Ovo je BOJA koju morate da imate u svom ormaru na proleće i leto

Nekoliko većih modnih brendova otkrili su svoje kolekcije za proleće/leto 2020. koje pokazuju da će ova godina biti u znaku biljaka s dominantnom zelenom bojom.

žena
Pixabay.com

Jakna i haljina Kristofera Kanea ima print divljeg cveća i trave, haljine “Dolce&Gabbana” brenda palme dok su modeli nosili cipele i šešire nadahnute tropskim cvećem, a “Versace” haljina je bila s printom džungle, poput one koju je Dženifer Lopez nosila i 2000. godine.

Dries Van Noten” je predstavio odelo prekriveno zelenim cvećem i puzavicom, dok Valentino ima printove palminih listova. Zelena je dominantna boja od glave do pete.

Viktorija Bekam je pokazala zelene haljine duge do poda, “Gucci” je imao lepršave džempere koji podsećaju na veštačku travu i odela od tila sa bojom pistaćija.

Malena zelena haljina je bila glavna kod dizajnera “Regina Pyo“, “Marc Jacobs“, “Balenciaga” i “Valentino“. Na nedavnoj reviji koja više daje pogled na kolekciju proleće/leto 2021. godine, holandska prognostičarka trendova Li Edelkurt predvidela je da će zelena biti ključna boja za celu deceniju kao posledica gladi za prirodom, što se vidi i u obnovljenom trendu kućnih biljaka i porastu japanske prakse meditacije u šumi.

View this post on Instagram

🌴💚

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo) on

Popularnost zelene boje raste već neko vreme, a mnoge poznate osobe pojavile su se na crvenom tepihu u zelenom izdanju, prenosi klix.

Zelena je takođe boja koja označava obnovu, ali ovaj trend naglašava i nepovezanost modnog oslanjanja na prirodu za inspiraciju i materijale i štete koju nanosi trenutni poslovni model.

Nijedan dizajner nije izjavio kako namerava da istraži klimatsku krizu sa svojim kolekcijama inspirisanim biljkama niti je pružio informaciju o njihovom uticaju na okolinu.

O ovoj kontradiktornosti diskutovano je tokom panela na London Fashion Week-u gde je model i aktivistkinja za zaštitu okoline Arizona Muse govorila o njenom nedavnom povezivanju s prirodom.

Navikla sam da ne vidim prirodu već trotoare i automobile. Sada, samo kada obraćam pažnju, vidim pojedinačne listove, debla, insekte na biljkama i sve te stvari mi postaju življe – rekla je.