ZA SAMO NEKOLIKO STOTINA DINARA: Najboljih 15 saveta kako da ovog leta ULEPŠATE SVOJ DOM!

KAmin
Pixabay.com

Uz malo truda i nešto novca možete da napravite promenu u svom životnom prostoru koju će svi primetiti. U nastavku donosimo 15 kreativnih ideja za uređenje doma koje vam neće isprazniti novčanik.

 

1. STARINSKE POLICE ZA KNJIGE

Police za knjige zaista ne moraju da budu skupe, a modeli “od poda do plafina” sasvim će promeniti izgled prostorije. Jednostavno i jeftino rešenje je polica od sanduka. Pričvrstite ih vertikalno jedan na drugi. Preporuka je da ne stoje samostalno u prostoru – najbolje je da budu od zida do zida.

2. IGRA STAKLOM

Ovaj savet je primenjiv u svakoj prostoriji – od kuhinje i dnevnog boravka pa do kupatila. Na zid montirajte jednostavnu belu policu, uz pomoć držača i najobičnije daske koju ste prethodno obojili. Zatim se poigrajte staklenim vazama, čašama, posudama i bočicama. 

Mogu biti kombinacija onih koje svakodnevno upotrebljavate i npr. starinskih boca u boji koje možete pronaći na buvljacima. Količina stakla i polica je na vama. Staklom možete ukrasiti i prozorske daske – kombinacija prirodnog svetla i obojenog stakla izgleda sjajno.

3. OGLEDALO KAO POSLUŽAVNIK

Ako imate neko starije ogledalo koje baš nigde ne pristaje, promenite mu namenu i pretvorite ga u efektni poslužavnik. Kako biste ga fiksirali, na donju stranu nalepite filc. Savršeno će pristajati u romantičnoj spavaćoj sobi.

 

4. TEGLE S NATPISIMA

Napokon stanite na kraj situacijama kao što su, so u kavi ili šećer u jelu tako što ćete ih čuvati u staklenim teglama na kojima ćete bojom za staklo s efektom krede napisati šta je u njima. Boju možete kupiti u “hobby art” prodavnicama. Ako mislite da niste dovoljno spretni, uvek se možete poslužiti kreativnim nalepnicama.

5. NOVI “ELEMENT” U KUHINJI

Potrebna su vam stara masivnija polica i točkići. Ako je potrebno, najpre prelakirajte policu, a zatim dodajte točkiće. Polica neka bude kompaktna, u smislu da nije preširoka, a opet, da je dovoljno duboka. Tako ćete dobiti najjeftiniji, a predivan kuhinjski element.

6. DEKORATIVNE “LAJSNE”

Za utisak elegancije, dekorativne “lajsne” apsolutno su najbolje moguće rešenje. Osvežite i boju zidova, tako da deo iznad “lajsne” obojite u tamniju nijansu odabrane boje. Sličan utisak postiže se i samolepljivim bordurama. Međutim, one često mogu i izgledati u skladu sa cenom – jeftino. Možete ih isprobati na manjem komadu zida.

7. SVETLEĆE TEGLICE

Novogodišnja dekoracija koja traje cele godine. Stavite lampice u što veće tegle. Možete ih držati na komodama, podu ili bilo kojim drugim delovim stana – kao dekorativno rasvetno telo.

8. OGLEDALO ZA VELIČINU

Ako u maloj prostoriji dobro pozicionirate ogledalo, ona će se činiti većom. Pravila su jednostavna – vertikalno ogledalo se stavlja za lažni utisak visine, a vodoravno za širinu. Najbolja prostorija za ogledalo je definitivno hodnik koji će izgledati svetlije i veće. U dnevnom boravku nikako ga ne smete staviti preblizu lustera i, ako je boravak na južnoj strani, onda preko puta prozora, a u spavaćoj sobi na zid pored prozora. Isecite komad ogledala na dimenzije starinskog okvira za sliku.

9. ŠARENI PLAFONI

Plafoni u boji se retko sreću i apsolutno je pogrešno mišljenje da moraju biti beli. Birajte sivo-plave nijanse, boju lavande ili pastelno žutu. Biće dovoljno uočjive, a opet neće previše dominirati u prostoru. Za početak, ovaj efekat isprobajte u kuhinji.

10. STOLNJAK OD PODMETAČA

Iskoristite podmetače koje retko koristite tako što ćete ih povezati u uski nadstolnjak. Čak ih ne morate ušivati, mogu da vam ih spoje tapetari. 

11. KUPATILO KAO NOVO

Najbrži i najjednostavniji način za dekorisanje “novog kupatila” jeste kupovina nove zavesu za tuš ili kadu. Jako povoljne, a efektne primerke možete pronaći u mnogim prodavnicama.

 

12. “URADI SAM” UMETNIČKA DELA

Odaberite slike iz prošlogodišnjeg kalendara i uokvirite ih u starinske okvire za slike. Obesite ih na zid da izgledaju poput rešetke.

13. NOVE, STARE JASTUČNICE

Ako imate ukrasne peškire ili ubruse od tkanine, možete da napravite jastučnice. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojeg bi vam letni tečaj šivenja bio koristan.

14. KLUPA OD STOLICA

Za ovaj mini projekt možda je ipak potrebno nešto stolarskog znanja. Ideja je da od tri stare stolice s buvljaka napravite klupu uz pomoć jedne daske koja će ih povezivati. Najpre sa svake stolice odvrnite deo na kojem se sedi. Sačuvajte šrafove. Stavite ih jedan pored drugog, pa izmerite kolika treba da bude daska na kojoj će se sedeti. Pričvrstite je na istim delovima gde su bili šrafovi na stolicama.

15. UKRASITE STOČIĆ

Ako imate jednostavan stočić za kavu koji je već malo dotrajao, možete ga ukrasiti starim razglednicama i fotografijama. Rasporedite ih po stolu i prekrijte komadom pleksiglasa ili stakla.