Uskoro krećete sa pakovanjem jer odlazite na dugo očekivan odmor? Da biste se u potpunosti prepustili čarima letovanja, važno je da "odradite" određene stvari pre nego što se smestite u sedište vašeg automobila, autobusa ili aviona. U nastavku pročitajte šta sve morate da rešite kako biste bili opušteni i spokojni na svom putovanju...

 

1. Pospremite vaš dom

Čišćenje nikome nije prioritet pre putovanja jer svi želimo da se dobro odmorimo od svakodnevnih obaveza, ali povratak sa odmora biće mnogo lakši ako odradimo nekoliko, ne tako strašnih, poslova – pogotovo ako ćete duže vreme biti odsutni. Nemojte da zaboravite da iz frižidera izbacite namirnice za koje znate da će im proći rok trajanja dok ste vi na putu. Operite prljave stvari i posuđe, i nikako nemojte zaboraviti da iznesete smeće. 

2. Platite važne račune

Na odmoru ćete se istrošiti i više nego što ste planirali, pa je pametno da na vreme obavite plaćanje važnih računa, pogotovo ako ste već dobili opomenu za njih.

3. Javite bliskoj osobi da putujete

Pre odmora bilo bi poželjno da, o vašem odlasku, obavestite osobu od poverenja. Ako putujete na duže vreme, poželjno je da neko povremeno proveri vaš dom. 

 

4. Sakrijte vredne predmete iz vidokruga

Lopovi vole leto, jer tada ljudi dosta izlaze iz svojih domova. Ako neko provali u vaš dom dok ste na putu, ne možete puno učiniti, ali možete im i te kako otežati posao. Vredne predmete sakrijte iz vidokruga, nemojte ih ostaviti na vitrinama ili nadohvat ruke.

5. Ne spuštajte sve roletne na prozorima

To je prvi poziv provalnicima. Stručnjaci preporučaju da kombinujete podignute, spuštene i delimično spuštene roletne na prozorima. Tako na delu prozora sa kojeg pogled pada na televizor, kompjuter ili druge vredne uređaje –  obavezno spustite roletne, dok ih na prozorima kuhinje i kupatila možete ostaviti podignute ili delomično spuštene. Tako stvarate iluziju da ste kod kuće.

6. Isključite električne uređaje iz struje 

Televizor, kompjuter, mašina za veš ili sudove, šporet – ne zaboravite da ih isključiti iz struje! Ako putujete na duže vreme, pre odlaska obavezno odledite zamrzivač i njega, takođe, isključite.

 

7. Kućne ljubimce ostavite u dobrim rukama

Ponekad jednostavno ne možemo voditi svoje ljubimce na odmor. U tom slučaju moramo pronaći osobu koja će se pobrinuti za njih. Naša je dužnost da se brinemo o životinji koju smo doveli u svoj dom, stoga se pre odmora obratite prijateljima ili susedima koji bi mogli da vam pomognu i pobrinu se za vašeg ljubimca dok vi niste kod kuće.loading...