Za sreću u ljubavi potrebne su samo DVE OSOBINE

Dovoljno je samo malo da vaša veza bude srećna, partner zadovoljan, a samim tim i vi mirni.

U nedavnom intervjuu psiholog Džon Gotman otkrio je da postoje dve ključne osobine koje poseduju osobe u srećnim i dugim vezama.

Džon Gotman svoj je život posvetio istraživanju ljubavi i brakova, a na temelju hiljadu parova sa kojima je imao priliku sarađivati zaključio je da su za uspeh veze ključne dve osobine – darežljivost i ljubaznost, piše Jutarnji.hr.

Poznati psiholog u proučavanju odnosa toliko se usavršio da u 94% slučajeva može predvideti budućnost nečijeg braka, a sve na temelju onoga što partneri unose u vezu, odnosno donose li ljubaznost i darežljivost ili nepoštovanje, kriticizam i neprijateljstvo.

Ljubaznost spaja parove i najvažniji je pokazatelj zadovoljstva i stabilnosti braka jer se zahvaljujući ljubaznosti partner oseća cenjeno i voljeno.

Isto tako, vrlo je važno biti darežljiv, odnosno imati razumevanja za potrebe partnera i ne zaboraviti na sitnice koje možemo učiniti, a kako se naš partner zbog izostanka reakcije ne bi osećao ignorisano – ne smemo zanemarivati male trenutke.

Najvažnije, ali i najteže od svega je biti ljubazan u svađi, naročito jer nepoštovanje i agresivnost u konfliktu mogu trajno oštetiti vezu.

– Ne smemo reći: „Kasniš! Što nije u redu s tobom? Ista si kao i tvoja majka!˝, već treba svoju ljutnju izraziti na ljubazan način: „Žao mi je što te prozivam zbog kašnjenja, i znam da nije tvoja krivica, ali stvarno je iritantno što ponovo kasniš – preporučuje Džon Gotman.

Isto tako važno je ceniti nečiju nameru, usmeravati se na pozitivno i biti podrška ne samo u teškim, stresnim situacijama (kao što se uvek naglašavalo), već i onim sretnim i pozitivnim trenucima – način na koji reagujete na partnerove srećne vesti može imati dramatične posledice za vezu.

I zbog toga, ako želite da imate dugotrajnu i srećnu vezu, nemojte zaboraviti da budete ljubazni prema svome partneru, čak i u svađi, ali i darežljivi – poklanjajte svoju pažnju i pokazujte interes za ono što vaš partner voli.