Za sve koji ove godine propuštaju more – Top pet jezera u Srbiji

Rešili ste da ovog leta ne odete na more? Možda ste doneli odluku godine! Predstavljamo vam pet nedirnutih, prelepih i jedinstvenih jezera u Srbiji koja mogu da izdrže konkurenciju svakog evropskog letovališta!

Ako uživate u lovu na ptice, ribolovu ili biste samo da se provozate čamcem, sunčate i kupate, a more vam je preskupo ili predaleko, neka od ovih destinacija je pravo mesto za Vas!

Srebrno jezero

Foto: Wikipedia

Srebrno jezero upravo ovih dana otvara svoja vrata. Nalazi se na desnoj obali Dunava, na stotinjak kilometara od Beograda i samo 2 kilometara od Velikog Gradišta. Pravo mesto za odmor i rekreaciju, prostupačno i za svačiji džep.

Temperatura vode u julu i avgustu je i više nego prijatna, pa je jezero privlačno kupačima koji ga bukvalno preplave.

Jezero reklamirano kao „srpsko more” pravi je turistički dragulj sa akva parkom, turističkim brodovima, restoranima i kafeima, vilama i apartmanskim naseljima.

Od 2000. na Srebrnom jezeru se održava prvenstvo Jugoslavije u skijanju na vodi.

Kako stići?

Srebrno jezero je od Beograda udaljeno 115 km. Ovo rastojanje se najlakše i najbrže prelazi auto putem Beograd-Niš. Potrebno je isključiti se kod Požerevca i koristiti obilaznicu oko grada kod putne table Veliko Gradište, Kostolac.

Glavna veza Velikog Gradišta sa ostalim gradovima odvija se magistralnim putem Beograd – Đerdap. Takođe, kroz južni deo opštine prolazi magistralni put Beograd – Kladovo, kao i železnička pruga.

Osim ovoga, do jezera je moguće stići i autobusom za Veliko Gradište koji svakodnevno saobraća iz Beograda. Od stanice Veliko Gradište do jezera ima oko 3 km, što možete preći peške ili taksijem.

Palićko jezero

Foto: palic.rs

Palićko jezero spada u turistički najposećenija mesta u Srbiji i po svojoj lepoti i uređenosti može da stane rame uz rame sa svetskim centrima. Nalazi se u Vojvodini, na 8 kilometara od Subotice. Reč je o najvećem prirodnom jezeru u Srbiji.

Jezero je privlačno pre svega kupačima jer ima tri uređene plaže i toplu vodu.

Osim kupanja, ovde možete ići i u razgledanje prirode, na posmatranje ptica i foto-safari. U blizini je i istoimeni zoološki vrt, a blizu je i granica sa Mađarskom. U letnjim mesecima, na Paliću se održava Festival evropskog filma.

Kako stići?

Do Palića se može stići automobilom iz pravca Beograda autoputem E-75 (izlaz „Subotica Sever” odakle je Palić udaljen oko 4 kilometara). Ukoliko dolazite iz pravca Subotice potrebno je ići Szegedinskim putem ka Horgoškoj granici. Palić je udaljen 8 km odatle.

Najjeftiniji način da stignete iz Subotice do Palića je gradski prevoz – autobus broj 6.

Vlasinsko jezero

Foto: Wikipedia

Ako želite da vidite nešto zaista neobično, ovo je pravo mesto za vas!

I kad vaši prijatelji budu pokazivali fotografije sa mora, vi ćete moći da se pohvalite da ste bili na jezeru koje ima prava „plutajuća ostrva”!

Vlasinsko jezero je akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije. Jezero se nalazi na području opštine Surdulica na 1.204 m nadmorske visine. Reč je o veštačkom jezeru nastalom sredinom ’50-ih godina prošlog veka.

A „plutajuća ostrva”?! To su zapravo delovi treseta koji su se otkinuli sa dna jezera. U početku su ova ostrva vezivana za obalu, da bi se od sredine ’70-ih uočila njihova jedinstvenost. Danas ih ima po celom jezeru, ukrašena su mnoštvom vrba i breza i predstavljaju prave male pokretne oaze.

Na sve to, jezero ima i dva „stalna” ostrva – Stratoriju i Dugi del.

Kako stići?

Do Vlasinskog jezera se iz pravca Beograda stiže autoputem E75 do Niša, pa potom preko Babušnice i Crne Trave do jezera. Druga varijanta je isključiti se sa autoputa na izlazu za Vlasotince, pa ići preko Vlasotinca i Crne Trave magistralnim putem. Takođe, moguće je isključiti se kod Vladičinog Hana, zatim odvojiti ka Surdulici, odakle do jezera ima malo manje od 30km.

Iz Beograda postoje skavodnevni autobuski polasci, dok je iz drugih gradova potrebno uhvatiti prevoz do Vlasotinca, pa lokalnim prevozom do jezera.

Perućačko jezero

Perućac (ili Perućačko jezero) je veštačko jezero nastalo akumulacijom Drine i izgradnjom hidroelektrane „Bajina Bašta”. Nalazi se na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, na 290 metara nadmorske visine. Duboko je i do 60 metara.

U neposrednoj blizini jezera je nacionalni park Tara, a tu se nalaze i Mokra Gora, manastir Rača, kao i Višegradska ćuprija – čuveni most iz romana Ive Andrića „Na Drini ćuprija”.

Jezero je izuzetno atraktivno za lov, plovidbu i kupanje.

Ovde se svake godine održava svetsko prvenstvo u lovu na mladicu, a pobednici ulove primerke i do 5 kg! U julu, na Perućcu možete učestvovati u „Drinskoj regati” koja svake godine broji i preko 10 hiljada učesnika.

Kako stići?

Automobilom iz Beograda do Perućca možete stići za manje od dva sata. Ide se putem Beograd – Valjevo i prelazi oko 150 kilometara.

Autobusi do Perućca polaze tri puta dnevno iz Beograda. Iz drugih gradova, najbolje je doći do Bajine Bašte, pa odatle koristiti taksi ili lolakne autobuse do jezera.

Belocrkvanska jezera

Foto: Wikipedia

Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smešteno je sedam veštačkih jezera nastalih vađenjem šljunka sa ovog područja.

Okolina je poslednjih godina dobro uređena, a pored Glavnog (Gradskog) jezera izgrađeno je i autokamp naselje, tuševi i delimično betonirana plaža. Ako ste od onih koji više vole prirodne plaže, na ostalim jezerima one su i dalje peščane. Organizuju se škole plivanja i jedrenja, a za avanturiste, jezera su otvorena i za ronjenje.

Kako stići?

Do Belocrkvanskih jezera se iz Beograda lako dolazi autobuskim linijama koje saobraćaju svakodnevno. Iz Centralne Srbije do Bele Crkve možete stići iz pravca Kovina preko Smederevskog mosta i Deliblatske peščare.

Ukoliko krećete iz Vojvodine, krenite ka Beloj Crkvi preko Vršca.