ZA VATROMET I ŠAMPANJAC ZNAJU SVI, ali za ove NOVOGODIŠNJE OBIČAJE sigurno niste čuli

Koliko zrna grožđa je potrebno za sreću?

Jelka
Pixabay.com

Kako se na Filipinima priziva novčana dobit? Svuda na svetu se u vreme praznika izvode različiti običaji, a ovde su predstavljeni najinteresantniji.

1. Muzikom i vatrometom kroz noć

U vreme Božića, stanovnici Portorika učestvuju u specifičnom muzičkom festivalu zvanom Parandas. Tokom noći, grupe ljudi idu od vrata do vrata i pevajući pesme bude ukućane. Nakon kratkog slavlja u svakoj kući, porodica se priključuje grupi pevača koja nastavlja svoj put.

Stanovnici Kube, preciznije, najstarijeg španskog grada na ovom ostrvu – Remediosa, slave svoju verziju parandasa (Las Parrandas de Remedios) tokom kojeg se dva susedna dela grada, San Salvador i El Karmen, takmiče u pravljenju kostima, rasveta, uskrašavanja ulica i naravno – vatrometu.

Ovo takmičenje traje celu noć, a na kraju sam rivalitet pada u drugi plan, dok se stanovnici ovog gradića spajaju u zajedničkom slavlju.

2. Darežljivi pauk

Ukrajinski folklor pripoveda priču o darežljivom pauku koji je pomogao siromašnoj porodici da okiti jelku. Naime, pauk je ukrasio drvo pletući sjajnu mrežu po njemu. Danas, Ukrajinci ukrašavaju domove svetlucavim mrežama kako bi prizvali sreću u idućoj godini.

3. Grožđe za sreću

U ponoć 31. decembra, u Španiji, tradicija je da se jede grožđe, i to tačno 12 zrna – kako bi osigurali 12 srećnih meseci koje predstoje.

4. Hanuka u novom svetlu

U Indiji, mnogi slave Hanuku paleći fitilje umočene u kokosovo ulje umesto u vosak.

5. Krofne umesto krompira

Hanuku u Maroku mnogi slave praveći krofne različitih ukusa, za razliku od većine Jevreja koji, tradicionalno, prave krompir-šnicle.

6. Lunarna Nova godina

Budisti u Mongoliji slave lunarnu Novu godinu (Tsagaan Sar), koja dolazi u prvim mesecima gregorijanske godine (2017. ovaj festival odigraće se krajem februara). Proslava ove Nove godine manifestuje se jedenjem ul bloova, dubkastog kolača, od kojeg prave čitave kule.

7. Potkovica za sreću

Deo proslave Nove godine u Finskoj podrazumeva topljenje manjih konjskih potkovica, nakon čega se obavlja ritual predviđanja budućnosti.

Otopljeno gvožđe se sipa u kantu ledene vode, u kojoj se brzo zamrzne, a novonastali oblici se tumače kako bi se predvidela sreća, zdravlje, bogatstvo i još mnogo toga u predstojećoj godini.

8. Za novčanu dobit

Na Filipinima, jedu se kolači okruglastog oblika, koji asociraju na novčiće, i time se priziva bogatstvo predstojeće godine.