ZABLISTAJTE OVOG LETA: Kako do SAVRŠENOG OSMEHA uz svega nekoliko trikova

Nema osobe koja ne bi želela da ima sjajne i blistavo bele zube. Zdravi zubi u kombinaciji sa njihovom belinom postali su apsolutni trend kada se radi o modernom načinu života.

Osmeh
Pixabay.com

Pored mnogih poznatih ličnosti, koji prosto moraju uvek da izgledaju sređeno i uredno s obzirom da se pojavljuju u medijima, sve više imamo mladih koji prate ovaj trend, pa se neretko odlučuju na neki od tretmana kako bi poboljšali izgled svojih zuba.

Ipak, nikako ne biste smeli na svoju ruku da koristite preparate za izbeljivanje kako ne biste uništili zubnu gleđ a kasnije ih možda i trajno oštetili. Najbolje je da se prethodno konsultujete sa svojim stomatologom koji će vam dati par saveta ako niste zadovoljni trenutnim izgledom i bojom svojih zuba.

Krunice za zube za savršen osmeh

Iako se u zubnoj protetici koriste kako bi obezbedile pravilan zagrižaj ili nadoknadile nedostatak nekog zuba, krunice za zube imaju veliki značaj i kada je estetski izgled u pitanju. Pa tako, ako imate zdrave zube ali su na neki način oštećeni, onda su navlake idealno rešenje za vaš problem. Takođe, krunice mogu biti trajno rešenje kod pigmentacije ili prekrivanje neravnina na zubima.

Iskusan zubar će umeti da prepozna neki od nedostataka i da vam shodno tome predloži koja vrsta krunice tj. navlake bi se najbolja uklopila u zavisnosti od prvobitne boje vaših zuba, njihovog trenutnog stanja i sl. Zubna protetika se danas bavi izradom metalnih, keramičkih kao i krunicama od porcelana i zirconijuma.

Da li znate da zube danas možete izbledeti i prirodnim putem?

Uz pomoć nekoliko namirnica iz kuhinje možete za veoma kratak rok izbeliti zube i učiniti ih blistavijim i čistijim. Za početak tu je neprevaziđena i višenamenska soda bikarbona koja je ujedno i glavni sastojak mnogih pasta za zube. Tako recimo možete sami napraviti 100% prirodnu pastu za zube kojom ćete redovno održavati oralnu higijenu vaših usta i desni. Za ovaj eksperiment pored sode bikarbone, trebaće vam i malo kokosovog ulja.

Dve kafene kašike kokosovog ulja zagrejte tako da se smesa istopi i postane tečna, a zatim u nju dodajte isto toliko sode bikarbone i malo cimeta i vaša pasta će biti spremna za korišćenje (naravno kada se smesa u potpunosti ohladi).

Kurkuma takođe spada u grupu prirodnih namirnica koja se može koristiti za bezbedno beljenje zuba. Ova namirnica deluje antibakterijski i odlična je u prevenciji upale desni.

Ukoliko imate mrlje na zubima koje biste želeli da izbledite, zašto ne biste pokušali sa jabukovim sirćetom? Dovoljno je da određenu količinu sirćeta pomešate sa srazmerno istom količinom vode i ovom tečnošću ispirate usta nekoliko dana. Iznenadićete se postignutim efektom.

Promena načina ishrane može uticati da imate čvršće i belje zube

Postoji određena grupa namirnica koju bi trebalo redovno koristiti u ishrani jer je potvrđeno da pozitivno deluju na čišćenje od karijesa i pomažu da zubi ostanu što duže zdravi. Neka se vaš dnevni meni sastoji od što većeg unosa povrća kao što je celer, šargarepa ili boranija kao i mlečnih namirnica koji sadrže veliki procenat kalcijuma. Tako ćete preventivno delovati na nastanak kamenca i propadanje zuba vremenom.