1. Protresi tkaninu 

Naročito vas nervira peglanje košulja i bluza? Namestite centrifugu veš mašine na 800 obrtaja – osim što to „čuva“ tkaninu, odeća će izići iz bubnja vlažna i „spremna za oblikovanje“. Dok je odeća još vlažna, snažno je protresite! Potom je obesite – glatko, bez gužvanja. Tako će se osušiti i ostati glatka.

2. Čarobno oružje – mašina za sušenje veša

Osim što prosuši majicu, mašina za sušenje rublja može je i „ispeglati“ – to ćete uspeti na dva načina:

Prva varijanta: malo vode u bubanj! 

Za sve koji se jako žure: uzmite raspršivač i navlažite malo izgužvanu odeću. Potom je stavite u mašinu za sušenje veša. Nakon 10 minuta će iz nje izaći neizgužvana. Važno: uzmite odeću direktno iz bubnja čim se prosuši – inače će se brzo opet zgužvati.

Druga varijanta: hladno i toplo – kockice leda u mašinu za sušenje

Stavite majice u mašinu zajedno sa šakom kockica leda i ostavite da radi pet minuta na najtoplije. Kockice će početi da isparavaju, odnosno nastaće vodena para koja će ispeglati odeću. Još se vide mrlje od vode i poneki nabor? Raširite i ostavite majice tako oko 15 minuta – biće glatke poput lica Nikol Kidman.

3. Stavite odeću ispod dušeka 

Ovo je stari vojnički trik za koj treba malo spretnosti. A morate uraditi sledeće:

1. Raširite omiljenu majicu na krevet.  2. Potom donju trećinu prevrnite s leva na desno.  3. Potom presavijte jednu stranu majice do sredine i preklopite rukave.  4. Drugu strana presavijte do drugog kraja majice da bude takođe preklopljena – tako da liči na pravougaonik.  5. Sada namotajte majicu – odozgo prema dole.  6. Stavite majicu ispod madraca i čekajte sat vremena. Na kraju morate još samo pažljivo odmotati majicu.

4. Vrući vazduh 

Uskoro morate na važan sastanak i bojite se da ćete zakasniti pa se pitate kako stići da ispeglate omiljenu belu bluzu? To možete sasvim bezbrižno uraditi dok se spremate u lušatilu. Rešenje je vlažan vazduh. Obesite bluzu pored tuša ili kade. Pustite vruću vodu i čekajte da nastane para. Važno: pre toga zatvorite prozore da ne izlazi vlažan vazduh. Posle pet do deset minuta bluza će biti ispeglana.

5. Toplo, vruće, fen za kosu 

Možda je teško poverovati u to, ali ono što može izravnati kosu, može i odeću. Raspršivačem navlažite zgužvane delove odeće i obešenu odeću prosušite fenom (na najslabijoj snazi, fen držati oko 5 cm udaljen od odeće). Dok je odeća još topla, jednostavno je pritisnite dlanom.

6. Čarolija iz raspršivača 

Pomiješajte u raspršivaču sirće i toplu vodu (u razmeri 1:3). Navlažite majicu (sa udaljenosti od oko 30 cm). Kad se osuši, videćeš da su nabori nestali.loading...