Zaboravite romantiku: Tajna uspešnog braka krije se u pet neprijatnih činjenica

Ideja da je za dobar i dugotrajan brak potrebna samo ljubav je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik.

Brak
pixabay.com

Kako ne bi došlo do razočaranja, prema bračnoj savetnici Lauri Mioli pre braka se treba suočiti sa pet istinitih tvrdnji.

1. Brak je ugovor

Brak je pravni ugovor, ništa više i ništa manje. Obvezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Istorijski i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera. Imovina žene prenosila se na muškarca i žena je postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje, zbog čega je nevesta tradicionalno uzimala prezime mladoženje, piše “Index”.

– Sve te stare običaje mnogi znaju i smatraju da to danas nije relevantno, ali bolje je pitanje zašto su te tradicije i danas prisutne na proslavama venčanja – tvrdi Laura.

2. Brak ima tamnu istoriju

– Od barbika s “idealnim” proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se verovanja da su naša tela vrednija od uma – kaže terapeutkinja i dodaje da je zbog toga ženama važno što drugi misle o njima. Sve te socijalne poruke obezvređuju njihovo postojanje.

Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voleti, oženiti i zaštititi.

– To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plate, mišljenje da žena više mora da obavlja kućne poslove od muškarca i slično – kaže.

3. Za brak je potrebno puno više od ljubavi

Ideja da je za dobar i dugotrajan brak sve što trebate ljubav, je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga nema, ne možete pronaći zajednički jezik i postići zajedničke ciljeve.

Ljubav je važna, ali pravi recept za uspešan brak je predanost, uvažavanje, poverenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrednosti trebaju da poštuju, jednako i svaki dan.

– Naraštajima koji dolaze treba prestati prodavati mit da je ljubav istinska osnova braka – kaže.

4. U braku ne postoji pola-pola

– Još od feminističkih pokreta govori se da su žene jednake muškarcima i da mogu da imaju sve: decu, dom, porodicu i karijeru. Nažalost, svet još uvek ne funkcioniše tako – kaže Laura.

Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju decu, odgajaju ih i da vode brigu o kućnim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, ali to se najčešće ne događa.

5. Doslednost u obećanjima važnija je do braka

Odnosi dobro funkcionišu ako su prisutne zajedničke vrednosti i predanost. Ono što su si supružnici obećali pre stupanja u brak, treba svaki dan da ispunjavaju. Posvećenost bračnom partneru je istinska demonstracija ljubavi. I nažalost, često izostaje, piše YourTango.