ZABRANA RAZBESNELA LJUBITELJE ŽIVOTINJA: Koliko kućnih ljubimaca je dozvoljeno čuvati u stanu?

Skupština grada Požarevca u petak je donela odluku da će vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama, u stanu moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca i podmladak do 3 meseca.

Pas i mačka
Pixabay.com

Vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama, u stanu će moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca, i podmladak do tri meseca starosti. Osim toga, na vratima stana će morati da stave natpis “Čuvaj se psa”.

U lift će biti moguće da se uvede ljubimac samo ukoliko unutra već nema nikoga, a životinja u svakom slučaju mora da bude na povocu. Ako je u pitanju domaćinstvo koje ima manje od pet ari dvorišta, dozvoljena su dva psa ili dve mačke plus podmladak, a oni koji imaju više od pet ari dvorišta, mogu imati do tri mačke ili tri psa.

U zajedničkom stanu i dvorištu, biće dozvoljeno držati pse i mačke samo ako postoji saglasnost svih stanara, a u seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka.

S obzirom na to da mnogi sumnjaju u mogućnost grada Požarevca da zbrine sve životinje jer, kako kažu, jednostavno nema dovoljno mesta u azilima, postavlja se pitanje šta da rade oni koji imaju više od dozvoljenog broja ljubimaca.

– Mislim da je ova odluka apsolutno nepovoljna i kontraproduktivna. Ako neko ima mogućnost da zbrine više pasa, zašto bi mu se ta mogućnost ukinula – kaže za 150 minuta Prve TV Ivona Atanasijević Stošić iz udruženja za zaštitu životinja Evropska inicijativa sedamnaest.

Veterinar Vladimir Terzin saglasan je sa njom.

– Odluka je neustavna. Niko vas ne može ograničiti na broj ljubimaca koje možete imati. To bi bilo isto kao kada bi vas ograničili koliko ćete automobila posedovati. Bilo je pokušaja da se broj kućnih ljubimaca ograniči, u Beogradu i Novom Sadu – rekao je.

Šta je sa golubovima i egzotičnim životinjama?

Prema ovoj odluci, golubovi se mogu držati u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina. Takođe, u objektima gde postoji više porodica, nije dozvoljeno držati i hraniti golubove, a ukoliko je reč o zajedničkom dvorištu, mora postojati saglasnost svih stanara.

Što se egzotičnih životinja tiče, predviđeno je da će njihovi vlasnici moći da ih drže “tako da ne povrede ili ne štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanari”.