Evo načina da jedete beli luk, a da ljudi ne beže od vas.

 

Mnogi vole da jedu beli luk, ali ga izbegavaju zbog jakog i ne baš prijatnog mirisa. Znate već i sami da ni pranje zuba ne pomaže pri neutralisanju zadaha koji miriše na luk, ali postoje tri namirnice koje će “ubiti” taj miris, tako da na miru možete da navalite.

Najbolje namirnice za neutralisanje mirisa belog luka su nana, jabuka i zelena salata.

Do tog zaključka došli su istraživači koji su od volontera tražilli da žvaću čen belog luka 25 sekundi, zatim piju malo vode, a onda su konzumirali hranu koja navodno neutrališe miris luka.

Nakon toga su autori istraživanja analizirali jačinu mirisa belog luka u zadahu volontera, i tada zaključili da su najbolje rešenje za taj miris nana, jabuka i zelena salata.

Istraživači su otkrili dva mehanizma ključna za neutralisanje mirisa luka: enzimi (koji se nalaze u sirovoj hrani i uništavaju neprijatan miris) i fenolne supstance (nalaze se u sirovim i kuvanim namirnicama) koje uništavaju isparenja.

Oni savetuju da, ako odlučite da miris belog luka neutrališete zelenom salatom ili jabukom, ipak sažvaćete i list nane koji će osvežiti dah svojim jakim mirisom.loading...