ZASPANKA ZA VOJNIKA: Objavljen datum premijere i POSLEDNJI TREJLER filma koji ljubitelji istorije u Srbiji jedva čekaju (VIDEO)

Premijera filma „Zaspanka za vojnike“, reditelja hit serije „Ubice mog oca“, Predraga Gage Antonijevića, održaće se 1. novembra u Sava Centru od 20.00, u okviru svečanosti povodom obeležavanja 100 godina od okončanja Prvog svetskog rata. Već narednog dana film će biti na redovnom bioskopskom repertoaru.

Promo

Herojske podvige koji su našu vojsku doveli do trijumfa, doživeo je i opisao akademik Stevan Jakovljević u delu „Srpska trilogija“, a na osnovu njegove prve knjige o 1914. godini, Nataša Drakulić je napisala scenario.

Promo

Sećanja mladog Jakovljevića na njegove saborce, ali i na pola miliona ratnih drugova nad čijim grobovima raste mali plavi cvet – zaspanka, iznela je vrhunska glumačka ekipa.

Među njima je i, poslednji put pred kamerama – Nebojša Glogovac.

Radnja:

Promo

Stevan Jakovljević, profesor biologije i učesnik Prvog cvetskog rata na strani srpske vojske, dolazi na obeležavanje dvadesetogodišnjice rata i otvaranje spomen kosturnice. Baš u tom selu, u kome je njegova prva ratna jedinica, peta tobdžijska baterija, prestala da postoji, susreće samo svog nekadašnjeg komadanta, ostarelog Aleksandra.

Kroz sećanja dvojice saboraca, pratimo sudbinu pete baterije, teške, ali i radosne momente, kao i njihov odnos, od početne netrpeljivosti do prijateljstva. Ono što Stevan bude saznao od Aleksandra – promeniće sve.

U ovoj priči o hrabrosti i prijateljstvu, lik potporučnika Aleksandra, čiju sudbinu saznajemo na kraju, pokazuje i zašto je srpska vojska, uprkos svim nevoljama, uspevala da iznese tolike vojne poduhvate – jedan čovek, poručnik, nadređeni, svesno je žrtvovavo svoj život, a pre toga ugled i čast, da bi spasao bar jednog svog vojnika.