Herojske podvige koji su našu vojsku doveli do trijumfa, doživeo je i opisao akademik Stevan Jakovljević u delu „Srpska trilogija“, a na osnovu njegove prve knjige o 1914. godini, Nataša Drakulić je napisala scenario.

Promo

Sećanja mladog Jakovljevića na njegove saborce, ali i na pola miliona ratnih drugova nad čijim grobovima raste mali plavi cvet – zaspanka, iznela je vrhunska glumačka ekipa.

Među njima je i, poslednji put pred kamerama – Nebojša Glogovac.

Radnja:

Promo

Stevan Jakovljević, profesor biologije i učesnik Prvog cvetskog rata na strani srpske vojske, dolazi na obeležavanje dvadesetogodišnjice rata i otvaranje spomen kosturnice. Baš u tom selu, u kome je njegova prva ratna jedinica, peta tobdžijska baterija, prestala da postoji, susreće samo svog nekadašnjeg komadanta, ostarelog Aleksandra.

Kroz sećanja dvojice saboraca, pratimo sudbinu pete baterije, teške, ali i radosne momente, kao i njihov odnos, od početne netrpeljivosti do prijateljstva. Ono što Stevan bude saznao od Aleksandra – promeniće sve.

U ovoj priči o hrabrosti i prijateljstvu, lik potporučnika Aleksandra, čiju sudbinu saznajemo na kraju, pokazuje i zašto je srpska vojska, uprkos svim nevoljama, uspevala da iznese tolike vojne poduhvate – jedan čovek, poručnik, nadređeni, svesno je žrtvovavo svoj život, a pre toga ugled i čast, da bi spasao bar jednog svog vojnika.loading...