ZAŠTITA PSA OD KRPELJA: Šta raditi ukoliko dođe do UJEDA?

Krpelji su prenosioci više oboljenja pasa koja mogu imati teške simptome, pa čak i uzrokovati smrt.

Pixabay.com

Krpelji uspevaju oko vlažne vegetacije, poput visokih trava, niskog grmlja i drveća i gomile mrtvog lišća ili sečene trave. Ako kućni ljubimac provodi vreme u oblastima u kojima žive krpelji, krpelji se mogu zakačiti za kućnog ljubimca.

Tri oboljenja koja se najčešće javljaju u vezi sa krpeljima su: Lajmska bolest, Babezioza (krpeljska groznica) i Anaplazmoza.

Ukoliko se na vreme primeti i odstrani krpelj, nema većih posledica od njegovog ujeda. Važno je napomenuti to da nije svaki krpelj zarazan, ali ipak je bolje da preduzmete mere predostrožnosti.

Kako zaštititi svog ljubimca

Držite vašeg psa podalje od guste i visoke vegetacije.

Ukoliko provodi vreme napolju, poprskajte ga nekim sredstvom koje odbija insekte. Ovo uz preporuku vašeg veterinara.

Obavezno pregledajte vašeg psa, a naročito trbuh, uši i ispod repa.

Kad se vaš ljubimac vrati u kuću, proverite da li ima krpelja. Krpelji su vrlo mali i tamne boje. Pažljivo prođite kroz dlaku vašeg ljubimca od glave do šape.

Obavezno proverite trbuh, unutar ušiju, ispod repa i unutar pregiba kože.

Šta ako je vašeg psa ujeo krpelj

Ako i pored mera prevencije ipak nađete krpelja na svom psu, najbolje je da se obratite veterinaru. Ukoliko to nije moguće, možete ga i sami ukloniti.

Nipošto nemojte polivati krpelja benzinom, uljem ili nekom drugom tečnošću. To može izazvati da krpelj povrati stomačni sadržaj i na taj način zarazi vašeg psa.

Ukoliko veterinar nije u blizini, pokušajte sami da izvadite krpelja. To ćete uraditi tako što ćete pincetu gurnuti između glave krpelja i kože vašeg ljubimca i sigurnim pokretom povući na gore. Nemojte uvrtati pincetu.

Nakon vađenja, prebrišite mesto ujeda alkoholom. 

Ukoliko je krpelj ostao živ, možete ga odneti veterinaru da utvrdi da li je bio zarazan.

Nakon vađenja 7-14 proveravajte mesto ujeda i pratite da li je došlo do nekih promena na koži vašeg psa.