ZAŠTO BAŠ KINA? Pet razloga da studirate u ovoj dalekoj, ali prelepoj zemlji

Rešili smo da vam skratimo muke i da vas bliže upoznamo sa određenim zemljama koje su idealne za studije. Krećemo od Kine.

pixabay.com

Biranje studija je velika prekretnica u životu svake mlade osobe, a kako se ne bi napravila greška koju nije baš lako ispratiti, verovanto provedete mesece u istraživanju koji univerzitet ili koja zemlja je idealna za vaše studije.

Rešili smo da vam skratimo muke i da vas bliže upoznamo sa određenim zemljama koje su idealne za studije. Krećemo od Kine.

Kada se sagledaju činjenice i milionske cifre kojim barataju Kinezi, teško je bilo koju drugu zemlju nazvati zemljom budućnosti do Kine.

Kina zbog svoje zavidne pozicije na svetskoj mapi lidera privlači studente iz čitavog sveta. Posle Amerike i Velike Britanije, Kina je najpoželjnija destinacija za studiranje, a mi ćemo navesti pet razloga zbog čega je tako.

Putovanje i istraživanje Kini

Studiranje u Kini znači upoznavanje sa najmnogoljudnijom zemljom na svetu. Kina je takođe jedna od retkih zemalja na svetu koja može da se pohvali dugom tradicijom i civilizacijom koja ima kontinuitet. Kina je spoj drevnog i modernog – s jedne strane možete uživati u modernoj arhitekturi i oblakoderima, s druge strane u pagodama i budističkim hramovima.

Železnica u Kini funkcioniše besprekorno. Brzim vozom lako i udobno možete stići do velikih gradova, a tu su i avioni koji non-stop lete. Tokom studija, biće Vam pruženo da se upoznate sa Pekingom, Šangajem, manastirom Šaolin, silikonskom dolinom Šenženom, Gradom od leda u provinciji Harbin itd.

Pixabay.com

Studiranje u Kini nije skupo

Studiranje u Kini nije skupo iskustvo kao u Americi, Australiji, Japanu i većini evropskih država. S druge strane, uvek možete zaraditi pristojnu svotu novca kao predavač engleskog. Gradski prevoz u Kini je odličan i jeftin. Možete se obući i kupovati sjajnu tehniku za malo para. Ukoliko se odlučite da živite sami, stanarina i režijski troškovi nisu skupa stavka u većini gradova.

U Kini uvek ima posla za strance

Nakon studija, ukoliko želite ostati u Kini, bićete u prilici da radite i zaradite. Poznavanje kineskog jezika i kulture je veliko plus za sve one koji žele da ostanu, žive i rade u Kini. Engleski jeste univerzalni i svetski jezik broj jedan, ali se kineski smatra jezikom budućnosti.

Kineski fakulteti su svetski priznati

Kina ima odlične bilateralne odnose sa ostatkom sveta, naročito sa Australijom i Amerikom. Kineske diplome su priznate i prihvaćene u ovim, ali i u mnogim drugim zemljama, naročito u domenu inžinjeringa, nauke, medicine, ekonomije, finansija. Postoje programi koji su organizovani na engleskom jeziku, tako da ne morate znati kineski. Studiranje u Kini Vam otvara vrata svuda u svetu.

Svaki dan je novi izazov

Živeti i studirati u Kini je izazov jer je sve apsolutno drugačije u odnosu na Zapad. Upoznavanje sa bogatom kineskom kulturom, kao i načinom na koji kineski narod funkcioniše, je bogatstvo samo po sebi. Kineska kuhinja je najraznovrsnija na svetu, i svakog dana ćete biti u prilici da probate nešto novo. Religije sa kojima ćete se susresti su budizam, taoizam, tibetanski budizam, hrišćanstvo, islam.